Pääkirjoitukset

Demareiden eripura vanhaa perua

Helsingin Sanomien mukaan SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen ja hänen puoluetoverinsa, eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman välillä on pahoja erimielisyyksiä.

Heinäluoma kiisti eripuran MTV3:n haastattelussa. Harry Potter -nuortenkirjoista puhemies valitsee koodinimekseen mieluummin isällisen rehtori Dumbledoren kuin pahan Voldermortin, mikä tuo vähäsen huumoria usein rutikuivaan politiikkaan.

Valtiovarainministerinä Jutta Urpilainen oli tärkeässä roolissa hallituksen rakenneuudistuspaketin synnyssä.

Hallitus vihdoin teki jotakin radikaalia, kun siihen asti oli kuultu lähinnä puheita, mutta teot valtiontalouden oikaisemiseksi olivat jääneet vähiin.

Rakennemuutospaketti sisältää runsaasti mielipiteitä jakavia asioita, kuntaleikkauksista ja kotihoidontuesta alkaen. Ei ole ihme, jos demarileiri jakaantuu, ja asioista puhutaan kulisseissa isoin kirjaimin.

Keskeisintä on se, miten paketin monet vaikeat asiat viedään läpi eduskunnassa ja sen jälkeen pannaan toimeen kipeätkin päätökset.

Jutta Urpilaisen ja muun demarijohdon eripuralla, liioitellulla ja todellisella, on taustansa. Puheenjohtajan asema on ollut kiistanalainen alusta alkaen.

Urpilainen oli poliittinen tuntemattomuus ennen valintaansa SDP:n puheenjohtajaksi Hämeenlinnassa kesäkuussa vuonna 2008. Valinta oli historiallinen. Hän oli ensimmäinen nainen johtavan suomalaisen vasemmistopuolueen johdossa ja pääministeriehdokkaana.

Kuherruskuukautta ei kestänyt pitkään: pian puhuttiin kampituksesta.

Uusi puheenjohtaja lupasi muutoksia puolueensa toimintatapaan ja politiikan sisältöön. Kokemus ja kyvyt eivät siihen kuitenkaan näyttäneet riittävän.

Puoluejohtaja on yhtä vahva kuin esikuntansa. Jutta Urpilainen lienee joutunut kokemaan myös sen, että johtajuus merkitsee yksinäisyyttä.

SDP:n vaalitaival on ollut tuskainen: tappio on seurannut toistaan. Mielipidemittauksissa kannatus mataa 15 prosentin lukemissa, mikä on vihoviimeistäkin kriisirajaa alempi.

Eurokriisi ja valtiontalouden syöksykierre eivät ole antaneet valtiovarainministerinä toimivalle puoluejohtajalle liikkumavaraa. Töitä hän on kuitenkin paiskinut.

Päättäväisyys Kreikan kriisin hoidossa kostautui kotikentällä, kun perussuomalaiset saivat melskata, etteivät valtiovarainministeri Urpilaista kiinnosta kotimaan murheet.

Nyt Jutta Urpilaiselle on kokemusta ja näyttöjä päätöksenteosta, mutta sekään ei näytä kelpaavan, ei edes omille.

Puolueiden ja puheenjohtajien kannatus ja poliittisen uran jatkomahdollisuudet mitataan vaaleissa, ei yksittäisissä päätöksissä.

SDP:n puheenjohtajan puolestaan valitsee puoluekokous, joka on koolla seuraavan kerran ensi keväänä Seinäjoella. Ennen sitä ehtii tapahtua paljon.