Pääkirjoitukset

Demarit ajavat asemiin kahdella rintamalla

Antti Rinne menestyy kyselyissä.
Antti Rinne on tämän hetken vahvin ehdokas seuraavaksi pääministeriksi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on tuoreimpien kannatuskyselyjen perusteella vahvin ehdokas seuraavan hallituksen kokoajaksi.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen viimeinen budjetti ei jättänyt poliittiselle oppositiolle paljon keinoja arvosteluun. Sosiaalidemokraatit kyllä yrittivät – lähinnä työmarkkinoiden kautta.

Tulevina viikkoina on mielenkiintoista seurata millaisilla toimilla Teollisuusliitto ja Tehy aikovat vastustaa hallituksen esitystä työsopimuslain muutoksesta pienissä yrityksissä. Puheet ainakin ovat kovia.

 

Hallitus sai alkuviikolla kuin huomenlahjan, kun Työttömyysvakuutusrahaston hallitus päätti alentaa sekä työnantajien että työntekijöiden maksuja yhteensä 0,8 prosenttia.

Tällä päätöksellä kilpailukykysopimuksen kulut tulivat kuitattua eikä Sipilän hallituksen tarvinnut tehdä lisäsäästöjä tai puuttua verotukseen.

Työttömyysvakuutusrahaston hallituksen paikat menevät tasan 7-7 työnantajien ja työntekijöiden kesken, mutta Akavan kokoomuslainen Sture Fjäder vei kaksi ääntä työnantajien puolelle. Se ei hevin unohdu demarivetoisissa työntekijäbunkkereissa, ja siksi niin Teollisuusliitto kuin Tehy kalistelevat sapeleitaan.

Vielä tästä puuttuisi, että AKT ja Merimiesunioni alkaisivat uhkailla satamien sulkemisella.

 

Sipilän hallitus haluaa muutosta työsopimuslakiin keventääkseen irtisanomisen kriteereitä pienissä alle 20 hengen yrityksissä. Tällaisissa yrityksissä kynnys uuden työntekijän palkkaamiseen on usein korkein.

Mielenkiintoista on, että puheenjohtaja Antti Rinne keskiviikon A-studiossa painotti pienten palveluyritysten roolia työllisyyden parantamisessa.

Rinne ja samassa studiossa istunut oikeusministeri, Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen olivat erityisen sovinnollisia keskenään.

 

Ensi huhtikuussa odottavien eduskuntavaalien lähestyessä puheet kovenevat niin eduskunnassa kuin työmarkkinoilla.

Niin pitkälle niitä tuskin vedätetään, etteivät demarit ja kokoomus samaan hallitukseen mahtuisi.

Päivän lehti

16.7.2020