Pääkirjoitukset

Demarit tarvitsevat Jutta Urpilaista

Jutta Urpilaisen ura SDP:n puheenjohtajana katkesi viime keväänä Seinäjoella äänestystappioon Antti Rinteelle. Uusi puoluejohtaja siirtyi sittemmin valtiovarainministeriksi Alexander Stubbin (kok.) hallitukseen. Samalla alkoi arvuuttelu Urpilaisen poliittisesta tulevaisuudesta.

Päätös oli lopulta ainoa mahdollinen: Urpilainen jatkaa politiikassa ja lähtee ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Hän on tänään lauantaina ehdokaslistalla, josta SDP:n Pohjanmaan piirin syyskokous päättää Vaasassa.

Pahasta kannatuskurimuksesta eroon kamppailevat demarit tarvitsevat Jutta Urpilaista Vaasan vaalipiirissä ja varsinkin valtakunnallisesti.

Urpilainen luottaa Lännen median haastattelussa (HäSa 14.11.) itsekin omaan vetovoimaansa. Puheenjohtajavaihdos on hänen mukaansa ajanut koulutettuja ja naisäänestäjiä muiden puolueiden kannattajaksi. Näin voi osittain toki ollakin, mutta samalla on muistettava, ettei Urpilaisestakaan ollut kannatuskadon tilkitsijäksi. Kysymys ei ole pelkästä henkilöstä, vaan syyt ovat paljon monimutkaisempia ja syvällä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Antti Rinteellä on tuskin mitään sitä vastaan, että saa poikkeuksellisen vaativiin vaalitalkoisiin mukaan entisen SDP:n puheenjohtajan, edelleen nuoren ja pontevan poliitikon.

Jutta Urpilaisen tappio Antti Rinteelle oli niukka, ja entinen puoluejohtaja nauttii kokemiensa poliittisten vaikeuksien jälkeenkin laajaa kannatusta. Lisäksi hän voi vain toivoa, että äänestäjät eivät muistele liikaa vanhoja.

SDP:llä on Vaasan vaalipiirissä paljon puolustettavaa. Vaasalainen Miapetra Kumpula-Natri vaihtoi eurovaaleissa kotimaan politiikan Brysselin suuriin saleihin. Kahden kovan naisnimen vetäytymiseen ei ole vaalipiirissä varaa.

Antti Rinne lupasi keväällä, että Urpilaisella on halutessaan paikka hallituksessa. Yli seuraavien vaalien ei puheenjohtajan lupaus tietenkään yllä. Ensin pitää voittaa vaalit. Nykyisellä kannatuksella se haave on demareille kaukainen.

Jutta Urpilainen joutui lujille politiikan kuumassa polttopisteessä. Median huomio oli läpitunkevaa. Voitaneen sanoa, että nainen politiikan huipulla joutuu kokemaan julkisuuspaineet edelleen miespoliitikkoja kovempina. Hengähdystauko oli varmasti paikallaan. Syyt Urpilaisen vaikeuksiin eivät läheskään kaikki olleet hänen omissa käsissään, vaan paljolti onnettomissa eurokriisin olosuhteissa.

Urpilaisen kohtaloa jakoivat aikaisemmin keskustan puheenjohtajina pääministereinä vierailleet Mari Kiviniemi ja Anneli Jäätteenmäki. He joutuivat kompuroituaan vetäytymään kotimaanpolitiikan eturivistä.

Jutta Urpilainen osoitti pohjalaisittain hyvää poliittista pelisilmää tehtyään paluupäätöksensä vasta maakuntakierroksen jälkeen.

Demariäänet pitää kerätä lakeudelta yksi kerrallaan. Kentän kuuleminen on poliitikolle elintärkeää, etenkin vaalien lähestyessä.