Pääkirjoitukset

Demokratian irvikuva turkkilaisittain

Turkin sunnuntaisen kansanäänestyksen tulos oli surullisen helposti ennakoitavissa. Presidentti Recet Tayyip Erdogan julistautuu voittajaksi ja väittää kirkkain silmin koko Turkin kansan haluavan hänen valtaoikeuksiensa merkittävää laajentamista. Hänellä ovat nyt kaikki vallan langat käsissään.

Äänestystulos, 51 prosenttia perustuslakimuutoksen puolesta ja 49 vastaan, tuli oikeaan valoonsa, kun saatiin ensimmäiset tiedot laajoista vaaleihin liittyneistä epäselvyyksistä.

Vaalitarkkailijoiden arviot jopa 2,5 miljoonasta manipuloidusta äänestä ovat kylmääviä. Jos luku pitää suuruusluokaltaan paikkansa, on kansanäänestys pelkkä demokratian irvikuva.

Turkin johtajalla ei ole takanaan läheskään sellaista yksimielistä kansaa, mistä hänen propagandansa yrittää luoda kuvaa. Vähemmistöjä, kuten kurdeja, sorretaan surutta.

Turkin tulevaisuus on edelleen erittäin epävakaa, vaikka Erdogan olisi miten vahva johtaja ja käyttäisi kaikki perustuslain hänelle suomat valtaoikeudet opposition tukahduttamiseksi. Se kaikki on kestämättömällä pohjalla.

Turkki elää terrori-iskujen pelossa, mikä on antanut presidentille otollisen tilaisuuden oman valtansa pönkittämiseen. Hänen yksinvaltansa vie kuitenkin turkkilaiset kahden pelon väliin. Vain rohkeimmat uskaltavat mennä kadulle osoittamaan mieltään.

Mielipiteen ilmaisuja ei voi kuitenkaan kokonaan tukahduttaa. Onneksi on internet.

Erdogan ei tokikaan ole vallassa vain omaa erinomaisuuttaan. Hänellä on tukenaan ja turvanaan valtakoneisto, joka huolehtii koko ajan myös omasta asemastaan.

Yhden totuuden politiikasta on historiasta lukuisia kammottavia esimerkkejä. Nyt Erdoganilla on oma vuoronsa yrittää kulkea tällä vaarallisella tiellä.

Presidentillisen näytelmän käsikirjoitukseen sopi myös se, että ensimmäisten joukossa Erdogania kiirehti onnittelemaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Hän puhuu samaa suoraviivasta kieltä Erdoganin kanssa.

Kansainvälinen yhteisö ja EU eivät voi olla niin lyhytnäköisiä, että jäisivät Trumpin lailla ihailemaan Turkin vahvaa johtajaa.

Ottomaanien valtakunnan palauttamisesta haaveilevan Erdoganin seuraavaa liikettä voi vain arvailla. Kun käsissä on kaikki valta oman maan rajojen sisällä, on valtapyrkimysten seuraava suunta ulospäin.

—-

Korjaus 19.4. klo 10.15. Korjattu äänestyksen lopputulos 51-49.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic