Pääkirjoitukset

Demokratian kestävyys koetuksella EU-vaaleissa

Euroopan populistipuolueet löytämässä toisiaan.
Sisäministeri Matteo Salvinin johtama oikeistopuolue Lega on noussut Italian suosituimmaksi. KUVA: Alessandro Di Marco / EPA Kuva: ALESSANDRO DI MARCO

Demokratian kestävyys on kovalla koetuksella sekä Euroopassa että laajemmin maailmassa.

Britannian sekoilu EU-jäsenyytensä kanssa ja populistipuolueiden nousu Euroopassa ovat Suomen tuoreen pääministerin pöydällä, kun olemme EU-puheenjohtajana tämän vuoden loppupuoliskon.

Voimakastahtoinen sisäministeri Matteo Salvini esiintyy mielellään Italian todellisena johtajana. Hankalinta on se, että tuoreiden mielipidemittausten perusteella hän on jo sellainen.

Salvinin johtaman oikeistopuolue Legan menestyksellä EU-parlamenttivaaleissa on merkitystä koko Euroopalle varsinkin, jos he löytävät toisensa Ranskan Kansallisen liittouman vetäjän Marine Le Penin kanssa.

Muutokset poliittisessa kentässä eivät ole syntyneet tyhjästä. Maahanmuuton vastustaminen, taloudellisten muutosten seuraukset ja eriarvoistumisen tunne ovat yhteisiä kaikille populistipuolueille.

Ranskassa kaduille marssineet keltaliivit ovat suunnittelemassa omaa poliittista liikettään. Se saattaa olla hetkellinen helpotus presidentti Emmanuel Macronille, etteivät he ainakaan heti löydä henkistä kotiaan Le Penin joukoista.

Suomessa poliitikot kyllä huolehtivat laidasta toiseen merkittävistä uudistustarpeista kuten kestävyysvajeen purkamisesta, mutta tuntuu siltä, ettei kansan kriisitietoisuus ei ole samalla tasolla.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota kiihtyy siihen malliin, että maiden väliset jännitteen alkavat muistuttaa kylmän sodan aikoja.

Kiinan talous on yli parin vuosikymmenen ajan kasvanut erittäin nopeasti, mutta nyt se on selvästi hidastunut.

Yhdysvaltojen ja Kiinan jännitteet alkoivat jo edellisen presidentin Barack Obaman aikana ja nyt presidentti Donald Trump on lyönyt isompaa vaihdetta silmään. Jo pelkkä uhkailu tulleilla antaa ymmärtää, ettei maiden välinen kiistely ole nopeasti loppumassa, vaikka Trumpille seuraaja tuleekin viimeistään toisen presidenttikauden jälkeen.

Demokratian tulevaisuuden takaamiseksi niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa kaivataan poliittisia johtajia, jotka pystyvät luomaan uskottavia ja turvallisia näkymiä tulevaan.