fbpx
Pääkirjoitukset

Digiluvut muuttanevat tavoittavuuslaskelmat

Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti pärjäsivät valtakunnallisessa vertailussa tässä vaiheessa erinomaisesti ja kohtalaisesti.
Uutisia on tehty tänä vuonna poikkeusoloissa ja poikkeuksellisen paljon. Etätyöt ovat olleet arkipäivää media-alallakin. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Uutisia on tehty tänä vuonna poikkeusoloissa ja poikkeuksellisen paljon. Etätyöt ovat olleet arkipäivää media-alallakin. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kansallisen mediatutkimuksen luvut julkaistiin viime viikolla, mutta aikaisemmasta poiketen vain puolikkaana versiona.

Paperi- ja näköislehtien lukijamäärät ovat yleisesti ottaen laskusuunnassa, mutta nettiluvut muuttavat aikanaan tilannetta.

Digitaalisen lukemisen, kokonaistavoittavuuden ja viikkotavoittavuuden luvut julkaistaan heti, kun verkon viralliset lukijamäärät saadaan Fiam-mittauksesta ja ne voidaan kalibroida mediatutkimuksen lukuihin.

Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti pärjäsivät valtakunnallisessa vertailussa tässä vaiheessa erinomaisesti ja kohtalaisesti; Hämeen Sanomien lukijamäärä pysyi ennallaan ja Forssan Lehden laski hieman.

Printtilehtien sarjassa vain yksi sanomalehti oli plussalla, raumalainen Länsi-Suomi.

 

Digiluvut hyvin todennäköisesti kääntävät asetelmia – ehkä reippaastikin.

Ainakin Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden oma data kertoo selvää kieltä siitä, että korona-aikana lehtien uutistarjonnalle on netissä valtavasti kysyntää.

Kummankin lehden sivulatausmäärät ja kävijämäärät ovat jopa kaksinkertaistuneet viime vuodesta.

Samaa viestiä kertovat myös lehtien suurasiakkaiden omat datamittaukset.

Kokonaistavoittavuudet eri alueilla eivät ole etenkään maakunnissa pudonneet mitenkään dramaattisesti. Osa lehdistä tavoittaa alueidensa asukkaat nyt jopa paremmin kuin lehdistön kultakaudella.

 

Luottamus pitää kuitenkin ansaita joka päivä uudelleen. Pandemian aikana tämä seikka korostuu entisestään; kansalaisilla on oikeus tietää ja asiakkaille pitää tarjota laadukasta, paikkansapitävää tietoa jatkuvasti.

Silloin tällöin tästä seuraa myös konflikteja. Ei esimerkiksi liikkeenharjoittajasta tunnu mukavalta, jos uutinen kertoo, että korona-altistumisia on tapahtunut juuri omassa firmassa.

Siitä huolimatta julkaisemme varmennettua viranomaistietoa, koska kansalaisilla on oikeus tietää.

Juuri riippumattomuus ja luotettavuus ovat kaiken lehdentekemisen ytimessä.

Menot