Pääkirjoitukset

Diktaattorin aika kuluu vähiin Valko-Venäjällä

Valkovenäläisillä on eittämätön oikeus vapauteensa. Presidentti Aleksandr Lukashenko käyttää uhkakuvia pyrkiessään epätoivoisesti kokoamaan valkovenäläisiä vielä taakseen.
Minskissä järjestettiin sunnuntaina Vapauden marssiksi nimetty suurmielenosoitus. Valko-Venäjän demokratialiikkeen symboli on maan historiallinen punavalkoinen lippu. Kuva: epa08607633
Minskissä järjestettiin sunnuntaina Vapauden marssiksi nimetty suurmielenosoitus. Valko-Venäjän demokratialiikkeen symboli on maan historiallinen punavalkoinen lippu. Kuva: epa08607633

Yli neljännesvuosisadan Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallinneen Aleksandr Lukashenkon aika on käymässä vähiin. Hänet valittiin kiistanalaisissa vaaleissa uudelleen tehtäväänsä, mutta maan demokratialiike ei näytä olevan pysäytettävissä.

Minskin sunnuntainen Vapauden marssi ja laaja lakkoilu kertovat, että valkovenäläiset ovat vakavasti vaatimassa heille kuuluvaa aitoa kansanvaltaa.

Lukashenko on jäänne menneestä, yhteen johtajaan nojaavasta ja hänen ympärilleen entisen Neuvostoliiton tapaan rakennetusta järjestelmästä.

Isossa Euroopan maassa kuohuu jälleen, eikä Valko-Venäjän tilannetta voi olla vertaamatta Ukrainan pitkään ja veriseen kriisiin.

Miten jyrkkiin vastatoimiin Valko-Venäjän väkivaltakoneisto – armeija, poliisi ja turvallisuusviranomaiset ovat valmiita presidentin ja samalla oman asemansa puolesta?

Lukashenko syyttää ”ulkovaltoja” maansa protestien lietsomisesta. Viimeisiin kuuluvana oljenkortena on uhoaminen, ettei hänen maansa taivu ulkopuoliseen painostukseen.

Informaatiovaikuttaminen eli rumemmin sanottuna valehtelu kuuluu Lukashenkon työkalupakkiin. Presidentti on väittänyt Naton kokoavan joukkoja ja panssarivaunuja maansa rajalle.

Lukashenko käyttää uhkakuvia pyrkiessään kokoamaan valkovenäläisiä vielä taakseen. Keino on ikivanha ja sitä ovat käyttäneet diktaattorit aina.

EU:lle ja muille ”ulkovalloille” uho tekee kuitenkin tilanteen erittäin vaikeaksi. Demokratialiikkeen suora tukeminen on vaikeaa, mutta ei saa olla mahdotonta.

Valkovenäläisillä on eittämätön oikeus vapauteensa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on avainroolissa. Kaksi autoritaarista johtajaa ovat toistensa parhaita pönkittäjiä. Jos Lukashenko väistyy pakon edessä, joutuu Putininkin asema maansa lähes elinikäisenä johtajana aikaisempaa kriittisempään tarkasteluun.

Mailla on turvallisuusyhteistyösopimus, joka antaa Venäjälle laajat mahdollisuudet väliintuloon. Se olisi kuitenkin niin hirvittävä katastrofi, ettei sitä halua Vladimir Putinkaan. Hinta olisi aivan liian kova – myös hänen omalle asemalleen.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic