Pääkirjoitukset

Dollareita odotellessa

 

Lumi ei suinkaan ole peittänyt jo surullisen kuuluisaksi nousseen Sunny Car Centerin suunnitelmia, vaikka hiljaisuus hankkeen ympärillä on juuri nyt kuin tammikuinen pakkasyö. Harvakseltaan rapsahtelee.
 
Se nyt ainakin on edelleen selvää, ettei kaikki ole mennyt ns. putkeen. Muutoksia, erilaisia vaatimuksia, epäilyjä, vastarintaa, kehitysprojekteja ja äkkikäännöksiä on jo tähän mennessä nähty enemmän kuin kohtuudella riittäisi.
 
Parasta aikaa SCC:n hankkeen ympärillä yritetään täyttää yhdysvaltalaisen, edelleen nimettömänä pysyvän investorin ehtoja: Kaurialaan kaavarunko asuntorakentamiselle ja moottoritielle oma liittymä Kirstulaan.
 
Kaavarunko on puikossa, liittymä ”herrojen hallussa”. Liittymiä ei ole varastossa tarvitsevien käytettäväksi.
 
Tähän mennessä parasta lienee Siemensin kehityshanke energiapuolella. Toteutuessaan se olisi kansainvälinen pilotti.
 
SCC on aiheuttanut hilpeyttä, ihastusta ja vihastusta. Kun kuuntelee herkällä korvalla paikallisia alan yrittäjiä, niin toisenlaisella toteutusmallilla autokaupan keskittymää jo rakennettaisiin, .
 
 
Alkuun syntynyt mielikuva hankkeesta innosti. Yrittäjät luulivat, että he voisivat rakennuttaa Kirstulaan jokainen näköisensä liiketilan. Heitä ei olisi haitannut kilpailijan tulo naapuritontille, päinvastoin.
 
Stoppi hankkeelle tuli siinä vaiheessa, kun kuvaan astui ”kolmas pyörä”, SCC. Merkkiliikkeille ei vain sovi, että kaikki liikkeet survotaan samaan kiinteistöön, samaan muottiin. Heille ei käynyt myöskään se, että ”ulkopuolinen” tulee ja määrittää pelisäännöt. Autoalan ei kaivannut mukaan ”kolmatta pyörää”, kun liiketilarakentamiseen oli jo itsellä osaaminen ja kansainväliset ohjeet.
 
Osa paikallisesta autokaupasta on jo tiensä valinnut – uusia tiloja rakennetaan ja saneerataan. Mutta ei SCC:n tontille.
 
Kaurialan runkokaava ei ilmeisesti vauhdita yrittäjien muuttoliikettä pois alueelta. Voi käydä päinvastoin.
 
Asuinalueen toteutuminen Kaurialan teollisuusalueelle on pitkässä kuusessa, kun kaupunki on luvannut asuinrakentumisen perustuvan tonttien vapaaehtoisiin kauppoihin. Kauppoja ei synny.
 
 
 
Otetaan kuvitteellinen esimerkki. Yrittäjä x omistaa tontin, josta kaupunki lupaa maksaa 300 000 euroa. Tontilla on toimiva liiketila. Kaupunki tarjoaa yritystonttia Moreenin alueelta tai jostakin muualta kaupunkialueelta.
 
Yrittäjä laskee yhtälön asiantuntija-arvion perusteella. Myyntituottoa kaupungilta 300 000 euroa. Kuluja liikerakennuksen purkamisesta ja tontin maaperän vaihdosta 280 000 euroa. Uuden kiinteistön rakentaminen maksaa noin 1,5 milj. euroa. Liikepaikka siirtyy lähes kaupunkikeskustasta teollisuusalueelle nykyisten kauppapaikkojen ulkopuolelle.
 
Yrittäjän kannanmuodostukseen ei tarvita matemaattista lahjakkuutta.
 
Lopputulos on, ettei Kaurialassa tapahdu lähivuosina yhtään mitään.
 
SCC:n hanketta se ei pysäytä? Investorille riittää kaavarunko.
 
Dollareita odotellessa.

Päivän lehti

2.4.2020