Pääkirjoitukset

Don turistin pyhiinvaellus

Jos luet tämän, en ole kuollut…
 
… vaan lomalla! Saatan istua bungalowin patiolla nokka kohti Välimerta, kevyen tuulenvireen hyväillessä jokaista ihohuokostani. Olen Sisiliassa. Tiedoksi niille, jotka aikovat ryövätä omaisuuteni sillä aikaa, voin sanoa, ettei minulla ole sitä. Olen myös lukinnut majaani siksi aikaa viime torstaina kaupungilta pyydystämäni zombin, joka natustelee olohuoneen antiikkipöydän ääressä raakaa ihmislihaa katsellen Salvador Dalin maalausta ja kuunnellen Apulantaa.
 
Olen odottanut lomaa kuin kuuta nousevaa, enkä enää edes muista, kuinka kauan ja miksi. Mikä voisi mennä pieleen enää tässä vaiheessa, kun on aika vaihtaa vapaalle. Vastaus on simppeli: kaikki. Jokainen Kummisedän nähnyt tietää, että Sisilia on italomafian synnyinseutua. Elikkäs, jos minusta ei enää kuulu, olen saattanut kieltäytyä tarjouksesta, josta ei kaiken järjen mukaan voi kieltäytyä. Jos jostain syystä satutte kuulemaan, minua sitoo omertan eli vaikenemisen laki. What happens in Sicily, stays in Sicily. Tai jotain.
 
Sisilian murteella omerta tarkoittaa muuten miehekkyyttä, kertoo myös absoluuttisen totuuden alkulähde Wikipedia. Paul Lunde kuvailee järjestäytyneestä rikollisuudesta kertovassa kirjassaan mafioson olemusta vähäpuheiseksi, jonka jokaisella suustaan päästämällä sanalla on rutkasti painoarvoa. Kuvaus sopii kuin nakutettu suomalaiseen turistiin, jos mukaan ei lasketa sanojen painoarvoa. Lunden mukaan mafiosot ovat tilanteessa kuin tilanteessa viilipyttyjä, jotka ihannoivat stoalaista mielenrauhan tavoittelua ja tunteiden hillintää. Ai niin kuin aina vakuuttava Al Pacino Kummisedässä ja muissa gangsteriraidoissa?
 
Kummisetää on kuvattu ainakin Palermossa ja Savocassa, joka lavastettiin aikoinaan Corleonen mafiakeskukseksi. Ehkä otan turistikuvan Teatro Massimon portailla tai rohkenen nauttia viiniköynnösten keskellä sitruunagranitan Vitellin baarin omistajan, lähes 100-vuotiaan Signora Marian, seurassa kuunnellen elokuvan tunnaria. Hieman pakostakin, kun rallatus kuulemma soi tauotta. Maittavan aterian päätteeksi ruokamyrkytyksen saaneena voisin tehdä pyhiinvaelluksen vaikka Vitellin ravintolan miestenhuoneeseen. Paikkaan, jossa Pacinon lisäksi myös mafiaperheen päänä Don Vito Corleonena Oscarin arvoisesti heiluneen Marlon Brandon huhutaan olleen täysistunnoilla.
 
Ehkä saan vain unelmoida näistä ja muista huimista seikkailuista, samalla kun minua raahataan turvallisuussyistä Palermon kenkäkauppoihin, joita on enemmän kuin koko Suomessa yhteensä. Siellä Don turistikin lienee olevan turvassa raitapukuihin ja borselino-hattuihin pukeutuneilta mafiamiehiltä.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic