Pääkirjoitukset

Donald Trump ravistelee länsimaisia arvoja

Toisen maailmansodan jälkeen läntiset maat vannoivat kansainvälisten sopimusten ja yhteistyön nimeen.

Lähtökohtana oli kaupan esteiden purkaminen ja yhteisten arvojen lujittaminen. Niihin kuuluivat parlamentarismin vahvistaminen, kaikkinaisen tasa-arvon edistäminen, uskonnon ja mielipiteiden vapaus.

Yhdysvallat tuki vahvasti kehitystä, kuten myös Euroopan yhdentymistä. Unionin laajeneminen ja integraation syventäminen nähtiin tärkeänä pysyvän rauhan ja talouden kannalta.

Nyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ravistelee näitä arvoja. Heti ensimmäisenä työpäivänään hän veti Yhdysvallat pois Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta.

Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta Naftaa hän on luonnehtinut katastrofiksi Yhdysvalloille ja haluaa neuvotella sen kokonaan uusiksi.

Trump suojaa Yhdysvaltain markkinoita asettamalla tulleja. Erityisesti hän arvostelee Kiinaa, Meksikoa, Japania ja Saksaa. Nämä maat tuovat paljon enemmän tuotteita Yhdysvaltoihin kuin Yhdysvallat vie ko. maihin. Myös tuotantoaan muualle siirtäneet oman maan yritykset joutuivat presidentin arvostelun kohteeksi.

Ennen Yhdysvaltain poliittisessa johdossa ajateltiin varsin yksituumaisesti, että vapaakauppa, pääomien ja työvoiman vapaa liikkuvuus edesauttavat talouskasvua.

Trumpin politiikka voi toki kiihdyttää maan talouskasvua hetkellisesti hänen lupaamiensa investointien ja infrahankkeiden ansiosta. Tullit ja muut kaupan esteet hidastavat kuitenkin pitkällä aikavälillä myös Yhdysvaltain talouskasvua.

Jos Trump saa läpi aikomansa hankkeet, synnyttää se kauppapoliittisen tyhjiön, joka täyttyy uusilla sopimuksilla tavalla tai toisella. Amerikka suureksi -ideologia voi kääntyä Kiinan eduksi. Kiina kun solmii jatkuvasti uusia kauppasuhteita ja lisää omistuksiaan kaikkialla.

Valkoisessa talossa EU:kin nähdään uudessa valossa. Trump onnitteli Britanniaa EU-erosta, pitää brexitiä hyvänä asiana ja luo suhteita euroskeptisiin piireihin.

Trump sanoo arvostavansa Vladimir Putinia, haluaa lähentää suhteita Venäjään ja väläyttää jopa pakotteiden purkamista.

Edellä kerrottu lisää taloudellista ja poliittista epävarmuutta maailmassa ja jakaa amerikkalaisia entistä jyrkemmin toisiaan kyräileviin leireihin.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic