Pääkirjoitukset

Donald Trump selviytyi viidakosta seuraavaan

Erikoistutkija Robert Muellerin raportti oli vahva pettymys vastustajille.
Vaikka raportissa ei päädytä Donald Trumpin syyllistyneen rikokseen, jää mahdollinen oikeuden estäminen vielä avoimeksi. Kuva: JIM LO SCALZO
Vaikka raportissa ei päädytä Donald Trumpin syyllistyneen rikokseen, jää mahdollinen oikeuden estäminen vielä avoimeksi. Kuva: JIM LO SCALZO

Huhut kuolemastani ovat täysin liioiteltuja tai ainakin vahvasti ennenaikaisia. Näin pystyi huokaamaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, kun erikoistutkija Robert Muellerin raportti tuli julkisuuteen.

Muellerin tutkinta oli kaksijakoinen. Ensisijaisesti selvitettiin Venäjän vaikutusyrityksiä edelliseen presidentinvaaliin ja Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään. Toiseksi selvitettiin, onko presidentti Trump syyllistynyt oikeuden estämiseen.

Venäjän rooli vaaleissa vaikuttamisessa tuli raportissa selväksi, mutta Trumpin kampanjaan osallistuneiden henkilöiden yhteistyöstä venäläisten kanssa ei näyttöä syntynyt.

Raportti ei ota kantaa siihen, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen.

Nämä oikeuden estäminen ja mahdollinen todisteiden peittely ovat raportin ainoa oljenkorsi demokraateille, joista innokkaimmat odottivat Trumpin mahdollisista Venäjä-kytköksistä joko presidentin vallasta pudottamista tai ainakin valttikorttia ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Demokraattien oma peli vaikuttaa tällä hetkellä sekavalta, kun mahdollisia Trumpin haastajia on ehdolla aivan laidasta toiseen. Istuva presidentti on perinteisesti vahvoilla uusia kautensa. Lisäksi Trump on pystynyt pitämään perinteiset kannattajansa hyvin tyytyväisinä. Hänen oman puolueensa republikaanien piireissä oppositio on vaimentumassa ja usko jatkokauteen on vahvistunut.

Trump on silti kiinnostunut Venäjästä aivan poikkeuksellisella tavalla. Hänen entiset lähipiiriläisensä Paul Manafort ja Michael Flynn työskentelivät hyvin lähellä Kremliä.

Trumpin tavoitteena saattaa olla jättää sormenjälkensä historiaan ydinaseiden rajoittamisessa. Neuvottelut Pohjois-Korean kanssa kertovat myös tästä. Venäjän presidentti Vladimir Putinia Trump on ylistänyt eri yhteyksissä.

Demokraattien ja myös hallinnon vahvoista peloista huolimatta Trump on osoittautunut vain Yhdysvaltojen etuja ajavaksi presidentiksi. Diilintekijän maine ja show-miehen elkeet näyttävät olevan vain presidentin maineen pintakiiltoa.

Päivän lehti

23.2.2020