fbpx
Pääkirjoitukset

Dopingista taas tulossa valtapolitiikan väline

Venäläisten urheilijoiden menestys on kunnia-asia presidentti Vladimir Putinille. On epäuskottavaa, ettei korkein valtiojohto, Putin mukaan luettuna, olisi tiennyt systemaattisesta dopingin käytöstä ja sen peittelystä, jonka Maailman antidopingneuvosto Wada tuo julki laajassa raportissaan.

Wada suosittelee Venäjän yleisurheiluliiton sulkemista kansainvälisestä toiminnasta. Uutispommi kuuluu doping-historian suurimpiin.

Ollaan tässä ja nyt. Ei puhuta menneestä ajasta ja yksittäisistä urheilijoista, vaan läpimädästä systeemistä. Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukanaolo ei kerro mistään muusta.

Skandaaliin lonkerot kietoutuvat myös Kansainvälinen yleisurheiluliiton ympärille. Sen entisen johtajan, senegalilaisen Lamine Diackin epäillään ottaneen miljoonan euron lahjukset.

Venäjän doping tuskin rajoittuu vain yleisurheiluun. Venäjä ei ole myöskään mikään nykymaailman pahuuden saareke urheilussa.

Ongelma koskee kaikkia maita, joissa urheillaan ammattimaisesti usein suurista rahoista. Suorituskyvyn parantaminen kielletyin keinoin on edelleen ylivoimaisen houkuttelevaa. Dopingista ei ikinä päästä eroon, se voidaan pelkästään yrittää pitää jossakin kurissa ja nuhteessa.

DDR:n karmea natsi-Saksan ihmiskokeita muistuttanut miessukupuolihormoni testosteronin käyttö kuohutti aikoinaan urheilumaailmaa, mutta vasta pahasti jälkikäteen. Kun itäsaksalaiset urheilijat hallitsivat maailman kilpakenttiä 1970-luvulla, oli heidän ylivoimansa taustasta vain pahoja epäilyksiä.

Kiellettyjen aineiden historia on pitkä ja monivaiheinen. Silti tehokkaita testejä on tehty vain huomattavan lyhyen aikaa. Wada perustettiin vuonna 1999 sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK oli ryvettynyt lahjusskandaaleissa.

Wadan riippumattomuus ja uskottavuus on nyt tärkein varjeltava asia. Sillä ei ole mitään tarvetta syyttää venäläisiä mistään sellaisesta, mistä ei ole näyttöä. Jos ongelma viedään valtapolitiikan ja syyttelyn tasolle, sen selvittäminen karkaa käsistä.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe on avainasemassa. Hän on antanut Venäjälle viikon aikaa vastata esitettyihin syytöksiin. Coe nauttii legendaarisena olympiavoittajana laajaa arvostusta, ainakin toistaiseksi.

Menot