Pääkirjoitukset

Drooni on tehokas ase terroristien käsissä

Yksi kukoista öljylähteillä on Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka vakuuttaa, että syyllisiä rangaistaan ankarimman jälkeen. Se jättää pitkäksi aikaa ilmaan epävarmuuden.
Saudien palavasta öljynjalostamosta laajalle alueelle kantautuva savu näkyy Arabian niemimaan yltä otetusta satelliittikuvasta. Kuva: NASA WORLDVIEW HANDOUT
Saudien palavasta öljynjalostamosta laajalle alueelle kantautuva savu näkyy Arabian niemimaan yltä otetusta satelliittikuvasta. Kuva: NASA WORLDVIEW HANDOUT

Räjähdysmäisesti myös Suomessa yleistyneet kauko-ohjattavat pienoiskopterit – dronet tai oikeammin droonit ovat halpoja, helposti ohjattavia ja – sukua sotilaskäyttöön tarkoitetuille miehittämättömille lennokeille.

Turvallisuusviranomaiset joutuvat ottamaan uhkan vakavasti. Droonien lennätys on kielletty muun muassa lentoasemien ja suurien ulkoilmatilaisuuksien läheisyydessä.

Lennokki on tehokas tiedustelussa ja häirinnässä, mutta myös tuhoamisessa. Tästä saatiin maailman öljymarkkinoita heiluttava muistutus, kun Saudi-Arabian Abqaiqin öljynjalostamoon iskettiin lauantaina.

Tanskassa puolestaan alkoi maanantaina oikeudenkäynti, jossa on kysymys Isis-järjestön Syyriassa käyttämästä droonista. Tavallista siviilikäyttöön tarkoitettua kalustoa oli käytetty tappotarkoituksiin kesällä vuonna 2014.

Kansainvälinen mielipideilmasto oli maanantaina sakeanaan syytöksiä, yhtä mustanpuhuvia kuin savupatsaat itäisen Saudi-Arabian yllä.

Maailman johtava öljyntuottaja näyttää olevan käsittämättömän haavoittuva tämänkaltaista hyökkäystä vastaan.

Kun isku tulee nopeasti ja yllättäen, on syyllisten saaminen selville monen mutkan takana varsinkin niin sekavalla kriisialueella kuin Persianlahden ympäristö on.

Syyllinen ole välttämättä se, joka syylliseksi ensimmäisenä ilmoittautuu.

Alusta asti vastuullisena on pidetty Yhdysvaltain arkkivihollista Irania, joka tukee Arabian niemimaan eteläosan Jemenissä katkeraa sisällissotaa käyviä huthi-kapinallisia. Huthit ovat ilmoittautuneet jalostamoiskun tekijöiksi, mutta väitettä ei ole voitu vahvistaa.

Yksi kukoista öljylähteillä on Yhdysvaltain vallantäyteinen presidentti Donald Trump.

Trump vakuuttaa, että syyllisiä rangaistaan ankarimman jälkeen. Se jättää pitkäksi aikaa ilmaan epävarmuuden, jota samainen Trump yritti lievittää lupaamalla, että öljyä tulee markkinoille niin paljon, että kysyntään pystytään vastaamaan.

Viimeksi Iranin pudotettua amerikkalaisen lennokin Trump uhkasi ensin kostolla, mutta perui vastaiskun viime hetkellä.

Päivän lehti

21.1.2020