fbpx
Pääkirjoitukset

Edessä on jättimäisiä henkilöstöjärjestelyjä

Vuoden 2019 alkuun on kolmisen vuotta. Sinä aikana on tarkoitus myllätä tämän maan hallinto aivan uuteen asentoon.

Maakunta nousee arvoonsa ja saa runsaasti uusia tehtäviä. Toivottavasti sitä myös kutsutaan maakunnaksi, eikä byrokraattisesti itsehallintoalueeksi.

Mitä kaikkea maakunta saa sote-palvelujen lisäksi tehtävikseen, se on vielä auki, mutta ilmeisesti yhtä jos toista nykyisten avien ja elyjen toimialalta sekä pelastustoimen.

Maakuntahallintoon liittyvät kysymykset ovat vielä täysin auki.

Maakunta saa myös vaaleilla valitun luottamuselimen. Kaiken järjen mukaan maakunnalliset vaalit pidetään vuoden 2018 syksyllä.

On jo nähtävissä, että virkuimmat poliitikot petaavat itselleen asemia tulevaa silmälläpitäen.

Kun vaali on suora, ilmeisesti vältetään ne perustuslailliset karikot, joille edellisten sote-yritelmien demokratiamallit karahtivat.

Kunnanvaltuustot ja muut kunnalliset elimet menettävät statustaan. Todellinen valta on maakunnan hallinnossa.

Maakunnan eli itsehallintoalueen leipiin siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö kokonaisuudessaan. Koko maassa se merkitsee noin 200 000 kuntapalkkalaisen työnantajan vaihtumista. Todennäköisesti myös monien työtehtävät vaihtuvat.

Tämä on valtava uudistus. Se vaatii syvää perehtymistä jokaisessa kunnassa ja maakunnassa.

Uusi maakunta tarvitsee myös virkamieshallinnon. Se rakennettaneen kuntien henkilöstöstä. Voi jo etukäteen kuvitella, että ainakin seudullista kissanhännänvetoa tapahtuu.

Forssan ja Riihimäen suunnilla koko itsehallintouudistus saattaa herättää enemmän hämmennystä kuin Hämeenlinnan seudulla.

Forssan seudulla tunnetaan pelkoa oman hyväksi havaitun sote-mallin tulevaisuudesta. Riihimäeltä taas Helsinki on kovin lähellä. Jonnekin raja on silti aina vedettävä.

Poliitikot vakuuttavat, että sote-uudistuksessa panostetaan lähipalveluihin. Lisäksi valinnan vapaus mahdollistaa tavalliselle asiakkaalle palvelujen hakemisen yli rajojen.

Kuntien roolista on vasta aloiteltu keskusteluja. Niiden tehtävät vähenevät radikaalisti. Ne jäävät ylläpitämään kotiseutuhenkeä.

Menot