Pääkirjoitukset

Eduskunta otti kantaa selvin luvuin

Tasa-arvoisen avioliittolain puolustajien voitto oli eduskunnassa perjantaina jopa yllättävän selvä. Äänestysluvut 105–92 kertovat Suomen henkisen ilmapiirin muutoksesta. Tulos on kannanotto uuden ajan ja ihmisyyden puolesta. Sukupuolinen suuntautuminen ei saa vaikuttaa ihmisen asemaan lain edessä.

On tullut aika avata avioliitto Suomessakin samaa sukupuolta oleville, kuten on avattu muissakin Pohjoismaissa.

Seuraavaksi katseet kääntyvät kirkkoon. Nyt on puheena ollut avioliitto maallisena asiana. Lainsäätäjän tehtävänä ei ole tietenkään määritellä, kenet kirkko vihkii kristilliseen avioliittoon. Asia on ratkaistava kirkon sisällä.

Kirkko ei voine olla seuraamatta muun eduskunnan tiellä ja vieläpä kohtalaisen pikaisesti. Kirkko ei voi sulkea oveaan miltään ihmisryhmältä.

Perinteisellä perhekäsityksellä on ymmärrettävästi puolustajansa. Arkkipiispa Kari Mäkisen perjantaisen kannanoton mukaisesti on kunnioitettava myös lakiäänestyksessä hävinneiden vakaumusta. Se on sitä samaa suvaitsevaisuutta, jota on syytä kaikin tavoin edistää suomalaisessa yhteiskunnassa.

Sukupuolineutraalia avioliittolakia todennäköisesti loppuun asti vastustavat kansanedustajat saattavat vielä heittää kapuloita rattaisiin. Se kaikki on kuitenkin vain viivytystaistelua.

Seuraavaksi lakimuutos menee ensi viikolla eduskunnan suureen valiokuntaan, josta asia palaa vielä eduskunnan suureen saliin jatkettuun ensimmäiseen ja lopulta toiseen käsittelyyn. Lopullinen sinetti tasa-arvoiselle avioliitolle saadaan toivottavasti jo ennen joulua.

Harvinaisen monen suomalaisen toive saattaa hyvinkin kuulua: lain jatkokäsittely on parasta hoitaa mahdollisimman sujuvasti. Monivaiheinen, värikäs ja valitettavasti osin myös puuduttavan asiaton keskustelu ja ratkaiseva äänestys ovat takana.

Poliitikot ovat pysyneet suhteellisen hyvin asiassa muutamia ylilyöntejä lukuun ottamatta, mutta yleinen kansalaiskeskustelu on ollut osittain jopa surullisen ala-arvoista.

Avioliittolain merkitystä eduskunnan loppukauden kiireen keskellä ei pidä vähääkään väheksyä, vaikka eduskunnan käsittelyssä onkin kiistatta myös monin verroin kansantaloudelle ja suomalaisten hyvinvoinnille merkittävämpiä asioita.

Yhteiskunnan perusta on arvoissa ja elämäntavassa, jotka ovat aikojen saatossa aina muuttuneet, eikä kukaan voi väittää, että muutos voitaisiin jollakin kestävällä tavalla pysäyttää.

Uudistukset tulevat aikanaan, ja perjantaina oli tultu monien vaiheiden jälkeen merkittävään murrosvaiheeseen. Päivä oli hyvin suurelle ihmisjoukolle ilon päivä ja mikä parasta: erityisen monille nuorille.

Kansalaisaloite on nyt ensimmäistä kertaa johtamassa lakimuutokseen. Se antaa parhaimmillaan suomalaisille uutta uskoa poliittiseen järjestelmään, demokratiaan ja oikeudenmukaisuuteen.