Pääkirjoitukset

Eduskuntavaalit käydään ajallaan

Kokeneeksi poliitikoksi ja taitavaksi poliittisen pelin lukijaksi tiedetty puheenjohtaja Timo Soini (ps.) hyppäsi yllättävän herkästi laukalle sunnuntaisen A-studion ylimääräisessä lähetyksessä. Siinä käsiteltiin lauantaista pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) eroilmoitusta ja sen aiheuttamaa uutta sisäpoliittista tilannetta. Puheenjohtaja Soini vaati täysin rinnoin uusia vaaleja, ellei nyt aivan välittömästi, mutta viimeistään sitten, jos sosiaalidemokraattien puoluekokous vaihtaa puheenjohtajaa ja Jutta Urpilainen joutuu jättämään hallituksen valtiovarainministerin tehtävät.

Tilanne on koko lailla vastaava kuin neljä vuotta sitten, kun pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi seitsemän pääministerivuoden riittävän. Tuolloin keskustan puoluekokous valitsi johtoon Mari Kiviniemen ja samalla päätöksellä hänestä tuli myös pääministeri. Kukaan, ei edes tuolloin vasta nousuvireistä pienpuoluetta johtanut Timo Soini, vaatinut eduskunnan hajottamista ja uusia vaaleja.

Kokoomus valitsee uuden johtajansa kesäkuussa puoluekokouksessaan Lahdessa ja sosiaalidemokraatit punnitsevat Jutta Urpilaisen toukokuussa Seinäjoella. Niiden jälkeen hallitusta täydennetään niiltä osin kuin se on tarpeellista. Tuskin uusi kokoomuslainen pääministeri ensi töikseen menee presidentiltä pyytämään hallituksensa hajottamista ja uusia vaaleja.

On toki totta, että pääministeri Kataisen viiden puolueen hallitukseksi kutistuneen kabinetin suuret linjaukset on tehty. Yksi kova ja hallituksen yhtenäisyyttä koetteleva kysymys saattaa syksyllä nousta esityslistalle. Mikäli Fennovoiman ydinvoimalahanke etenee täydentävään lupahakemukseen asti, vihreille saattaa olla vaikeata roikkua loppuun asti mukana.

Kuka sitten johtaa kokoomusta puoluekokouksen jälkeen? Toistaiseksi ilmoittautujia on vielä vähän, mutta kiire painaa jo päälle. Puolueväen on päästävä puntaroimaan ehdokkaita hyvissä ajoin ennen Lahden kokousta.

Vahvimmat nimet tällä hetkellä ovat helsinkiläinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja turkulainen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo. Eurooppa-ministeri Alexander Stubb on lähempänä asiansa hyvin osaavaa EU-virkamiestä kuin käytännön laaja-alaista poliitikkoa. Puheenjohtaja Kataisen itseoikeutetuksi seuraajaksi mainitun kuntaministerin Henna Virkkusen tähti on himmentynyt kiville menneessä kuntauudistuksessa. Hänen linjauksillaan ei tulevia eduskuntavaaleja voiteta, mikä sekin on puheenjohtajavaalissa keskeinen kysymys.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko saattaisi kerätä Virkkusta paremman äänipotin, mutta pohjalaisuus ei leimallisesti etelän puolueeksi profiloituneessa kokoomuksessa ole välttämättä huomattava ansio.

Kokoomuksella on kuitenkin mistä valita. Lähipäivinä puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi on ehdolla joukko nuorehkoja, kokeneita ja tunnettuja poliitikkoja, joilla on riittävästi kunnianhimoa täyttää Jyrki Kataiselta jäävät suuret saappaat.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic