Pääkirjoitukset

Ei mitään aihetta rokotepaniikkiin

Uutiset sikainfluenssaan kuolleista ovat saaneet ihmiset paikoin ainakin Helsingissä ruuhkauttamaan terveysasemien puhelinnumerot.

Hätääntyneet ihmiset haluavat kiireen vilkkaa rokotuksen taudilta välttyäkseen. Rokotepaniikkiin ei kuitenkaan ole ensimmäistäkään aihetta.

Sikainfluenssaksi kutsutulla influenssa AH1N1:lla on kiistatta paha maine, mutta todellisuudessa tauti on muuttunut jo normaaliksi kausi-influenssaksi.

Terveysviranomaiset ovat valitettavasti onnistuneet levittämään rokoteasioissa yhtä paljon epätietoisuutta kuin asiallista ja yksiselitteistä tietoa. Pahin esimerkki epäonnistumisesta ovat narkolepsiaan rokotusten takia sairastuneet.

Ei ole ihmisten vika, jos he ovat huolestuneita omasta ja läheistensä terveydestä.

Siinä ei pitäisi juuri nyt olla kenellekään mitään yllättävää, että meneillään on influenssakausi.

Influenssaa on THL:n mukaan todettu kaiken ikäisillä ihmisillä ja kaikkialla maassa. Samaan aikaan pärskitään ja podetaan suomalaiseen perustalveen kuuluvaa nuhakuumetta eli tavallista flunssaa.

THL:n tuoreessa influenssakatsauksessa päärooliin nousevat tehohoitoa vaativat sairastuneet, ja uutisoinnissa korostuvat eri puolilta maata raportoidut kuolemantapaukset.

Kaikkinainen suhteellisuus on vaarassa kadota välittömästi, kun kerrotaan influenssan tappaneen ihmisiä.

Romukoppaan on vaarassa joutua se tilastoihin perustuva tosiasia, että kausi-influenssan seurauksena kuolee vuosittain lukuisia ihmisiä. Asiasta liikkuu monentasoisia arvioita, toisinaan puhutaan jopa sadoista ihmisistä.

Tilastokeskus ei ainakaan ammu yli: tilastot kertovat, että influenssaan kuolee vuodessa 20–60 suomalaista.

Jos nyt on uutisoitu kuudesta kuolonuhrista, on se siis vain kymmenesosa normaalin vuoden kokonaismäärästä.

Esimerkiksi vuosien 1968–1971 hongkongilaisen seurauksensa kuoli runsaat tuhat ihmistä. Todellinen pandemia eli espanjantauti taas tappoi aikoinaan peräti 20 000 suomalaista.

Sikainfluenssasta on tehnyt erityisen pelätyn sen taipumus koitua kohtalokkaaksi myös niin sanotusti perusterveille ja työiässä oleville ihmisille.

On hyvä muistaa, että vanhukset ja sairaat ovat aina olleet vakavimmassa vaarassa influenssaepidemioiden aikana. Niin nytkin.

Tilanne ei nyt poikkea siinäkään mielessä tavanomaisesta, että terveidenkin rokottamisen pääasiallinen tarkoitus on estää heitä levittämästä influenssaa.

Sairastuessaan terve kestää influenssan joka tapauksessa sairasta, vanhusta tai pikkulasta paremmin.

Myös kohu rokotteen loppumisesta on ennenaikainen ja liioiteltu. THL:n tuoreen tiedotteen mukaan rokotteita on terveyskeskuksissa hyvin saatavilla.

Päivän lehti

30.5.2020