Pääkirjoitukset

Ei nosteta käsiä pystyyn

 

Talvesta näyttää tulevan ankea. Jos viime viikkojen ja päivien kaikki ennusteet toteutuvat, juuri millään talouden ja elämän lohkolla ei ole luvassa pelkkää auringonpaistetta. Yksittäisiä häivähdyksiä valoisammasta tulevaisuudesta toki on olemassa.
 
Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreimman ennusteen mukaan tuotanto supistuu niin teollisuudessa kuin rakentamisessa. Palveluyritystenkin suhdannenäkymät ovat menneet miinukselle. Positiiviset viestit ovat vähissä.
 
Teollisuuden rattaat eivät pyöri siis läheskään isoimmilla kierroksilla. Kun ei ole jatkuvaa kysyntää, tuotantoa ei voida ylläpitää aikaisemmalla tasolla, saati kasvattaa. Taantuma puraisee niin yrityksiin kuin vähenevään työntekijäkatraaseen. Ei kauppoja, ei tuotantoa, ei kassavirtaa, ei palkanmaksua. Hiukankin pitemmällä aikavälillä tämä kaikki tarkoittaa työttömyyden kasvua.
 
Nyt pitäisi löytyä laajaa yksituumaisuutta kasvun edellytysten luomiseen koko valtakunnassa. Käsien pystyyn nostaminen on viimeinen temppu vaikeuksien edessä. Sen jälkeen voi painua unohduksen yöhön.
 
Sama koskee myös paikallistasoa, koko seutukuntaa. Pessimismiin ja tekemättömyyden koomaan vaipuminen vain ruokkii taantuman syvenemistä. Jos kaikelle kehitykselle pyritään säästösyihin vedoten lyömään lopullinen stoppi, on se sama kuin käsien pystyyn nostaminen – antaudumme.
 
Hullutteluun ei toki ole varaa. Kaikkien hulluimpien kehitysvisioiden loveen ei pidä langeta, mutta pelkkä paikoillaan pysyminenkin vaatii edelleen uusia ideoita.

Päivän lehti

2.4.2020