Pääkirjoitukset

Ei ole varaa varomattomuuteen

Rinovirus pääsi hoivakoteihin. Se kertoo siitä, että lisääntyneistä turvatoimista huolimatta pöpöt, etunenässä korona leviävät. Oireettomia koronankantajia ovat nuoret aikuiset.
Mainiokoti Larin Kyöstin asukkaalla todettiin koronavirus. Pari päivää myöhemmin hoivakodin työntekijä sai myös positiivisen tuloksen. Kuva: Pekka Rautiainen
Mainiokoti Larin Kyöstin asukkaalla todettiin koronavirus. Pari päivää myöhemmin hoivakodin työntekijä sai myös positiivisen tuloksen. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronavirustapaukset ovat lisääntyneet kuluneen viikon aikana usealla paikkakunnalla Suomessa.

Edelleen painotus on Uudellamaalla, vaikka isoja tautiryppäitä on ilmaantunut muun muassa Keski-Suomessa.

Hämeenlinnalaisessa hoivakodissa todettiin ensimmäinen koronatapaus tiistaina.

Parin päivän päästä saman hoivakodin työntekijällä todettiin oireeton korona, mutta tartuntaketjun selvittelyn tuloksena on päädytty siihen, että asukkaan ja työntekijän tartunnat ovat eri tautiketjua.

Korona on jyllännyt myös HPK:n eri joukkueissa ja toimihenkilöissä.

Kaikkiaan kuluneen viikon aikana Hämeenlinnan seudulla on ollut koronan vuoksi 250 ihmistä karanteenissa ja yksi potilas sairaalahoidossa.

Hämeenlinnan tilanne peilaa hyvin valtakunnallista tilannetta. Viime keväästä tauti on muuttanut muotoaan. Nyt sairastuneista 63 prosenttia on nuoria aikuisia ympäri Suomea. Keväällä vastaava luku oli 17 prosenttia.

Tautiryppäät ovat syntyneet yhdessä juhlimisesta ja urheilutapahtumissa. Osa sairastuneista on myös vähäoireisia tai jopa oireettomia, eli taudilla on ollut hyvä alusta levitä turvatoimista huolimatta. Nuoret ovat myös kokoontuneet ja harrastaneet.

Oman haasteensa koronatilanteeseen tuo jokasyksyinen rinovirus eli syysnuha, joka jyllää ja ajaa kansalaiset koronatesteihin.

Rinoviruksen esiintyminen hoivakodeissa on paljastanut myös sen, että lisääntyneestä hygieniasta huolimatta pöpöt leviävät. Tärkeitä olisivatkin yhtenäiset turvallisuuskäytännöt hoivakodeissa. Usein henkilökunta tekee töitä useammassa yksikössä, joissa käytänteet vaihtelevat.

Nyt tulisi myös tarkasti miettiä isoja kokoontumisia ja esimerkiksi jääkiekkoilijoiden pelireissuja ympäri maata. Selkeää näyttöä on siitä, että pelireissuilta on tuotu tuliaisina koronavirus.

Vaikka nyt korona jyllääkin nuorempien ja perusterveiden keskuudessa, ei ole varaa varomattomuuteen. Riskiryhmiin kuuluvia on lähes jokaisen lähipiirissä ja heitä tulee kaikin mahdollisin tavoin suojella.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic