Pääkirjoitukset

Eläkeikäinen poliisijohtaja sai jatkaa

Poliisiylijohtaja Mikko Paaterolta odotettiin maanantaina ilmoitusta: onko hänellä edellytyksiä jatkaa tehtävässään vai ei.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ehti ensin. Ministeriön tiedote säästi Paateron uutisen kertomiselta, ja samalla pyyhkäistiin välitön erouhka 65-vuotiaan poliisiylijohtajan niskasta.

Poliisiylijohtajan virassa eläkeikä on 68 vuotta. Paatero on ollut virassa vuodesta 2008. Kerta ei ollut ensimmäinen, eikä myöskään viimeinen, kun hänen eläkkeelle jäämisellään spekuloidaan. Ainakin se on opittu, että poliisiylijohtajat on syytä valita jatkossa määräaikaisiksi.

Ministeri Päivi Räsänen tuohtui viime viikolla, kun korkein poliisijohto eli Paatero ei ollut kertonut hänelle Helsingin huumepoliisin tiedonhankinnan epäillyistä laittomuuksista.

Ministeri veti herneen nenäänsä, mutta lievensi jo pian kovasti lausuntojaan: poliisijohto ei ollutkaan aivan kokonaan menettänyt hänen luottamustaan.

Räsänen sanoi viikonvaihteen tv-haastattelussa osin monimielisesti luottavansa Paateroon ”niin kauan kuin poliisiylijohtaja on virassa”.

Mikko Paatero oli alun alkaenkin selityksessään yksitotinen, mutta samalla ilmeisen rehellinen. Hän ei ollut katsonut laittomuusepäilyjä sen luokan asiaksi, että siitä olisi pikaisesti raportoitava ministerille.

Pääsi käymään kuten niin monta kertaa aikaisemminkin: päättäjä ehti lukea asiasta seikkaperäisen kohujutun mediasta ja tunsi tulleensa ohitetuksi. Erokohu nousi kaiken kaikkiaan kovin vähäisistä aineksista.

Päivi Räsänen vaati poliisijohtoa tilille, vaikka tieto ei ollut kulkenut myöskään sisäministeriön sisällä.

Poliisihallitus on kertonut informoineensa ministeriötä jo viime vuonna tietolähdetoiminnan puutteista. Asia on kirjattu jopa ministeriön oikeusyksikön vuosikertomukseen. Eikö ministeri tai hänen avustajakaartinsa lue oman ministeriönsä vuosikertomuksia?

Enin kohu on noussut Helsingin huumepoliisin tietolähteistä eli vasikoista, mutta lähteitä jätetään rekisteröimättä muissakin poliisiyksiköissä. Poliisihallitus on jo kehottanut kyseisiä yksiköitä toimimaan ohjeiden mukaisiksi.

Poliisilaitoksille sataa lisää paimenkirjeitä. Niitä sitä varmaan resurssipulan keskellä kaivataankin.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ryhtyy nyt sisäministerin edellyttämällä tavalla toimiin, joilla salaisten tiedonhankintakeinojen käyttö yhdenmukaistetaan.

Lain ja myös ohjeiden noudattaminen on tietysti vähäisintä, mitä poliisilta voidaan edellyttää.

Byrokratian lisääminen ei ole kuitenkaan mitään edistystä. Poliisin toimintaedellytyksiä ei saa tuhota muodollisuuksien ja ministeritärkeilyn vuoksi. Poliisia ei toivottavasti tarvita Suomessa ainakaan jatkuvasti poliisin toimintaa valvomaan. Jos siihen sorrutaan, naureskelevat partoihinsa lähinnä rikolliset.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic