Pääkirjoitukset

Eläkeputken poistaminen törmää linjaristiriitoihin

Ikääntyneiden työttömien eläkeputken kohtalo hiertää hallituspuolueita ja nostattaa ristiriitoja eduskunnassa. Kysymys on poliittisesti hankala.
Valtiovarainministeriön virkamieskunta rajoittaisi ikääntyneiden siirtymistä pois työelämästä ennen aikojaan.
Valtiovarainministeriön virkamieskunta rajoittaisi ikääntyneiden siirtymistä pois työelämästä ennen aikojaan.

Valtiovarainministeriön virkamiesesitys ns. eläkeputken poistamiseksi saa eduskunnan kansanedustajilta odotetun ristiriitaisen vastaanoton.

Ylen kyselyssä enemmistö vastanneista kansanedustajista puolustaa ikääntyneiden työttömien eläkeputkea. Kysymys jakaa puolueita yli hallitus-oppositio -rintamalinjan.

Eniten tukea eläkeputken säilyttäminen saa ennalta arvattavasti vasemmistoliiton, demarien ja oppositiossa olevilta perussuomalaisten kansanedustajilta.

Eläkeputkesta olisivat valmiimpia luopumaan kokoomuksen kansanedustajat. Rintamassa olisi myös hallituspuolueiden edustajia; vihreitä, RKP:läisiä ja osa keskustan kansanedustajista.

Kansalaisista enemmistö vastustaa myös esitettyä eläkeputken poistoa.

Eläkeputki tarkoittaa suomalaisen iäkkään pitkäaikaistyöttömän mahdollisuutta työttömyysturvan lisäpäiviin eläkkeelle siirtymiseensä asti. Eläkeputken alaraja nousi vuoden alussa. Se on vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä 62 vuotta.

Eläkeputkesta luopuminen asteittain siintää tulevaisuudessa, mutta kyselyn perusteella hallituspuolueet eivät löydä yksituumaisuutta järjestelmän muuttamiselle.

Olisi mullistavaa, jos demarijohtoinen hallitus puuttuisi ay-liikkeen saavutettuun etuun.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ei kuitenkaan suoraan tyrmännyt eläkeputken poistamista SDP:n puoluekokouksessa, vaan edellytti samalla panostusta ikääntyneiden työntekijöiden turvaan ja työhyvinvointiin.

Valtiovarainministeriön mukaan eläkeputken poistaminen tukkisi yhden väylän, jolla ikääntyneet poistuvat ennen aikojaan työelämästä, ja vahvistaisi täten julkista taloutta.

On myönnettävä, että yritysten yt-neuvotteluissa hyödynnetään eläkeputkea ikääntyneiden työntekijöiden osalta.

Jos työpaikka menee alta, ikääntyneillä on nyt nuorempia vaikeampi työllistyä.

Tulevaisuudessa työntekijöistä tulee kuitenkin pulaa, jolloin eläkeputken sijaan ajatukset on siirrettävä työssä jaksamiseen, työkykyyn sekä työn kuormittavuuteen.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic