Pääkirjoitukset

Eläkeratkaisu pysynee jäissä

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) jyrähti Suomen itsenäisyyspäivän tavalla, joka sai ay-liikkeen ryhmittymään vastarintaan. Palkansaajien etuvalvojien mielestä Katainen yksiselitteisesti uhkailee.

Pääministeri on huolissaan maan tulevaisuudesta. Hän vaatii hyvinvoinnin turvaamiseksi rakenteellisia ratkaisuita, joiden kärjessä on hänen listallaan eläkeiän alarajan nosto nykyisestä 63 vuodesta.

Katainen kohdisti puheensa työmarkkinajärjestöille, hänellä oli kuitenkin myös vaihtoehto. Jos kestäviä esityksiä työurien pidentämiseksi – tavalla tai toisella – ei synny työmarkkinoiden puolella, ne tekee maan hallitus.

Hallituspuolue vasemmistoliiton äänenkannattaja Kansan Uutiset arvioi pääkirjoituksessa Kataisen vedon rohkeaksi, koska hänen sanansa uhkaavat hyviä tuloksia tuottaneen kolmikantaisen neuvottelukulttuurin.

Niin on kuin haluaa nähdä. Pääministeri ei ole kaatamassa kolmikantaa, hän on vieläpä päinvastoin jakamassa valtaa ja vastuuta työmarkkinajärjestöille.

Kysymys on vain siitä, että pitää syntyä todellisia ratkaisuja.

Ay-liikkeen johto kiirehti heti korostamaan, että viime kevään päätökset nostavat jo eläkkeelle lähdön rimaa suunnilleen vuodella. Tämä ei pidä aivan paikkaansa, sillä näin ainoastaan uskotaan käyvän.

Koko Suomella on vakava paikka miettiä, mikä ero on uhkailulla ja tosiasioiden sanomisella ääneen. Katainen ei kaunistellut, hän katsoi silmiin tosiasioita.

Pöydällä ei ole ainoastaan eläkeiän nosto vuodella tai kahdella. Muitakin keinoja suomalaisten työurien pidentämiseksi on löydettävissä, mutta helppoja neuvotteluja ei ole millään suunnalla näköpiirissä.

Eläkeiän nostamisessa on kysymys saavutettuun etuun kajoamisessa. Talouden yllä on tummia ja edelleen synkkeneviä pilviä, silti yleinen tunnelma on tyyliä ”eletään kuten ennenkin”.

Eläkeiän nostamista esitti kolmisen vuotta silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.). Hän ei takuulla ymmärtänyt, mihin pesään oli sohaisemassa tulikuumalla rauhalla.

Palkansaajien edunvalvojat painoivat välittömästi jarrua. Tämä katsottiin tärkeimmäksi, lähes puheitta jäi pohdinta sitä, mikä olisi järkevä vaihtoehto Vanhasen avaukselle.

Lyhyessä ajatuksessa syntyi kuva Vanhasen talvisen Rukan hangilla syntyneestä vitsistä.

Asiassa tuskin pääsee eteenpäin edes Kataisen hallitus, vaikka pääministeri toisin antaa ymmärtää. SDP:n puoluejohtaja Jutta Urpilainen julisti vain muutama viikko sitten, että hänen puolueensa vastustaa edelleen yleisen eläkeiän nostoa.

Tästä eteenpäin työmarkkinajärjestöillä on raskaan vastuun kantamisen paikka. Maan hallitus on varmasti halukas kuuntelemaan kaikkia järkeviä esityksiä työurien pidentämiseksi.

Niitä pitää vain syntyä!

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic