Pääkirjoitukset

Elinkeinopolitiikka tuottaa nyt hedelmää

Verkatehtaalla menee hyvin. Siitä kertovat tällä viikolla julkistetut luvut talouden volyymistä ja rahavirroista.

Paikka tunnetaan kulttuuri- ja tapahtuma-areenana jo ympäri maan. Yhtiöstä on tulossa nettomaksaja kaupungille.

Hämeenlinnalaiset voivat onnitella itseään, että aikoinaan tuli hankkeeseen lähdetyksi. Perihämäläiseen tapaan epäilijöitä piisasi. Naapurikuntia yritettiin houkutella mukaan hankkeeseen, mutta suurta innostusta ei ollut havaittavissa.

Vuonna 2007 aloittanut Verkatehdas on kuitenkin osoittanut vääriksi epäilyt, että siitä tulee kaupungin ikuinen rahareikä. Se on lisäksi tuonut kaupunkiin reilusti muita euroja kuin suoraan Verkatehtaalla käytettyjä.

Kaupungin kannattaa tehdä aktiivista elinkeinopolitiikkaa sillä uhallakin, että joskus tulee takkiin. Paikoilleen ei voi pysähtyä odottelemaan, että taivas putoaa niskaan.

On olemassa useita muita esimerkkejä, joissa Hämeenlinna on ottanut aktiivisen roolin edistääkseen elinkeinohankkeita. Aikoinaan oli hirveä haloo siitä, että kaupunki lähti mukaan Aulangon kylpylän hankkeeseen. Mitä Aulanko olisi nykyään ilman kylpylää?

Myös Kantolan tapahtumapuistoa on vastustettu tiukasti. AC/DC-konsertti todisti kuitenkin toista.

Kaupunki oli vahvassa roolissa kauppakeskus Goodmanin syntyvaiheissa. Moottoritien päälle rakentamista pidettiin hullun hommana.

Nyt kauppakeskus on toiminut vuoden verran ja kaupunkilaiset ovat löytäneet siitä uuden olohuoneen. Äskettäin tulleiden laskelmien mukaan Hämeenlinnalta kului hankkeen mahdollistamiseen eli infran rakentamiseen 22,5 miljoonaa euroa ja tulopuolelle kertyi saman verran.

Menestys moottoritien tuntumassa on aiheuttanut kävelykatu Reskan varrella sijaitsevan kaupungin ykköskorttelin lamaantumisen. Kauppakeskus Linna on autioitunut.

Asian korjaamiseksi kaupunki on perustanut työryhmän neuvottelemaan korttelin kiinteistönomistajien kanssa. Tässäkin kannattaa olla rohkea, vaikka se vaatisi rahallista panostusta.

Aina ei voi onnistua. Sunny Car Centeristä nousi vain tolppa ja maine kasvoi. Maa-alue on kuitenkin hyödynnettävissä, joten sekin tarina voi vielä rohkealla toiminnalla kääntyä voitoksi.