fbpx
Pääkirjoitukset

Energiavirastolla petti sähkönsiirron valvonta

Sähkön siirtohintoja hillitsevät lait ovat astuneet nyt voimaan. Siirtohinnoista suivaantuneille sähkönkuluttajille on tarjolla pientä lohtua jos ei suurta riemua.
Kuluttajien mitta on täynnä sähkön siirtohintojen nousua – varsinkin kun sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Kuva: Ville Mäkilä
Kuluttajien mitta on täynnä sähkön siirtohintojen nousua – varsinkin kun sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Kuva: Ville Mäkilä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on postinsa puolesta kehunut, kuinka lakimuutoksilla puututaan siirtomaksuihin nopeasti.

Sähkön kohtuullinen hinta ja hyvä toimintavarmuus vaativat tasapainottelua.

Lakimuutos leikkaa jakeluverkkoyhtiöiden suurinta sallittua tuottoa ja pienentää kertakorotusten suuruutta.

Hyvää on se, että liian höveliä valvontamallia tiukennetaan. Valvontamallimuutoksen valuvirheen takia moni verkkoyhtiö on voinut nostaa hintojaan ja parantaa tuottojaan paljon enemmän kuin Energiavirasto aikoinaan oletti.

Tietyt yhtiöt enemmänkin hyödynsivät tarjoutunutta hintojen nostomahdollisuutta kuin tekivät myrskyjen varalta verkkoinvestointeja.

 

Energiavirasto oli vain sinisilmäisesti yrittänyt auttaa heikossa asemassa olevia verkkoyhtiöitä saamaan rahoitusta verkkojen rakentamiseen.

Energiavirasto on ilmoittanut, että se ottaa nyt valvontamenetelmät tarkasteltavaksi ja pyrkii tekemään muutokset ensi vuoden alusta.

Verkonhaltijan on määrä jatkossa suunnitella, rakentaa ja ylläpitää sähköverkkoa siten, että yhtiö tuottaa palvelunsa kustannustehokkaasti. Suunnittelussa pitää vertailla vaihtoehtoisia investointeja ja kuulla asiakkaita.

 

Lakimuutokset jarruttavat investointitahtia kuten kallista maakaapelointia. On perusteltua ottaa huomioon kaikki käytössä olevat toimenpiteet verkon uusimiseksi, kapasiteetin laajentamiseksi ja toimitusvarmuuden nostamiseksi.

Yhtiöillä on vuoden 2028 takarajan sijaan aikaa vuoden 2036 loppuun rakentaa säänkestävää sähköverkkoa.

Vastineeksi palvelutason viivästymisestä asiakkaille on luvassa paremmat korvaukset pitkistä sähkökatkoista.

Siirtohintojen kurittaminen olisi käynyt myös porrastamalla sähköveroa alueellisesti Ruotsin malliin, mutta hallitus ei tähän lähtenyt.

Muutokset ovat silti oikeansuuntaisia. Vasta seuranta varmistaa, miten siirtohinnoille käy.

Kalabaliikki on opettanut, että vaikutukset asiakkaisiin on selvitettävä etukäteen mahdollisimman tarkasti.

Menot