Pääkirjoitukset

Ensimmäinen koulupäivä jännittää kaikkia

Koulujen syyslukukausi käynnistyy näinä päivinä, Hämeenlinnassa jo tänään. Koulujen aloittamisesta ja myös päättämisestä saavat päättää kunnat ilman ohjausta, kunhan työpäiviä kertyy lukuvuoden mittaan lain säätämä määrä.

Ensimmäistä kertaa koulun oven avaa tänä syksynä 60 000 ensiluokkalaista. Heille ensimmäinen päivä on tietysti jännittävin, vaikka kouluun on jo käyty tutustumassa ja esikoulussa on opittu koulutyön alkeita.

Suomalainen perusopetus on niittänyt mainetta maailmalla ja oppimistulokset ovat kärkijoukossa. Hyvien saavutusten ei pidä kuitenkaan antaa hämätä eikä niiden hehkuun pidä jäädä itsetyytyväisenä lekottelemaan. Aina on parantamisen varaa, myös peruskoulussa ja sitä ylempien asteiden oppilaitoksissa.

Paras asiantuntemus arkityön uudistuksiin löytyy kouluista itsestään. Hallinto luo puitteet ja järjestää tarvittavat taloudelliset resurssit, ohjaa ja valvoo, mutta varsinainen opetustyö kuuluu opettajille.

Sääoloiltaan kurjan kesän jälkeen ja joskus muulloinkin Suomessa viriää keskustelu koulujen kesäloman ajankohdasta. Tänäkään kesänä keskustelussa ei päästy puusta pitkään.

Kun asiasta on monia toisistaan poikkeavia näkemyksiä, se olisi syytä lopultakin selvittää puolueettomasti ja sen jälkeen ryhtyä uudistuksiin. Aika-ajoin toistuva kinailu on koko lailla hedelmätöntä.

Koulut alkavat tänä syksynä odottavissa ja jopa pelonsekaisissa tunnelmissa. Tulevat opetusmäärärahoihin kohdistuvat leikkaukset varjostavat koulutyötä. Taloudellisesti ankeina aikoina säästöjä on pakko etsiä ja myös löytää.

Niin tärkeä kuin opetusala kansakunnan ja yksilöiden menestymiselle onkin, sekään ei pääse tulevia säästötoimia kokonaan karkuun.

Yksityiskohtaisia päätöksiä sen enempää ministeriöissä kuin kunnissakaan opetuksen säästöistä ei ole toistaiseksi tehty, mutta niitä suunnitellaan.

Päättäjät eivät ole piittaamattomia ja kovakorvaisia. Jos kentältä tulee perusteluja esityksiä koulutyön uudistamiseksi ja säästöiksi, ne ovat varmasti tervetulleita.

Tulevien säästöjen kielteisiä vaikutuksia pehmentävät myös jo neljättä vuotta peräkkäin pienenevät ikäluokat. Viime vuonna Suomeen syntyi noin 57 000 lasta, mikä on kolmisentuhatta vähemmän kuin tämän syksyn ensiluokkalaiset.

Päivän lehti

30.3.2020