Pääkirjoitukset

Epäilyksen varjo peittää sairaaloiden tulevaisuutta

Maakuntamme on seutuvetoisesti kolminapainen ja aina välillä napit vastakkain. Epäluuloja herättää tällä haavaa uuden Assi-sairaalan ja aluesairaaloiden työnjako.
Havainnekuva uuden Assi-sairaalan aulasta. Kuva: havainnekuva
Havainnekuva uuden Assi-sairaalan aulasta. Kuva: havainnekuva

Uuden keskussairaalan suunnittelu on edennyt mutkien kautta. Modernia Assi-sairaalaa pidetään sinänsä tarpeellisena, mutta kunnissa varsinkin Forssan ja Riihimäen seuduilla huolta on riittänyt suurista kustannuksista.

Assia on nyt laihdutettu. Ratkaisematta on yhä ongelma vanhojen rakennusten kirjanpitoarvosta.

Tähtisairaala-hanke, johon on ladattu maakunnassa paljon odotuksia, on lisäksi saanut päälleen epäilyksen varjon.

Tähtisairaalassa yhteistyö Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien välillä tiivistyy huomattavasti. Tarkoituksena on taata yliopistollisen sairaalan palveluita maakunnassa.

Forssan ja Riihimäen seudulla on noussut vanhaa perua huoli siitä, että paikallisista sairaaloista voidaan karsia toimintoja Tähtisairaalan varjolla Assi-sairaalan hyväksi.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta totesi maakunnan kansanedustajille (HäSa 3.9.), että Assi ei keskitä hoitoa, mutta ei ole toisaalta viemässä keskittämisasetuksen vastaisesti lisää leikkaustoimintaa aluesairaaloihin.

Tiivis aikataulu ja poliittiset intohimot leimaavat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alkavia neuvotteluja Tähtisairaala-rooleistaan. Isossa roolissa ovat asiantuntijaryhmälle asetettavat tavoitteet.

Ratkaistavana on, siirtyykö Forssan sairaalan toiminta osana Tähtisairaalaa KHSHP:n alaisuuteen ja mitä erityissairaanhoitoa Forssassa tarjotaan.

Jos tai kun jokainen seutu puolustaa vain omia etujaan, on vaarana jämähtäminen kaivettuihin poteroihin.

Ilman keskinäistä luottamusta on vaikea kuvitella hyvää yhteistoimintaa tulevaisuudessa.

Päämääränä on pidettävä sitä, että alueen väestölle turvataan tarvitut keskeiset erikoissairaanhoidon palvelut lähipalveluna.

Tässä Tähtisairaala-kokonaisuudessa aluesairaaloilla tulee olla järkevä työnjako. Samalla väistämättä seuraa, että päätösvaltaa siirtyy jossain määrin suuremmalle kokonaisuudelle. Munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic