fbpx
Pääkirjoitukset

Epäkohdat korjattava ennen hoivakohuja – Jokainen ihmiselämä on arvokas ja loukkaamaton

Kysymys ei ole vain kuohuttavasta yksittäistapauksesta, vaan paljon laajemmasta asiasta. Jokainen ihmiselämä on arvokas ja loukkaamaton.
Ylen MOT-ohjelma nosti esille alaikäisen asukkaan kohtelun hämeenlinnalaisessa Onnikoti Omenapuussa. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Mehiläinen on teettänyt sisäisen selvityksen Hämeenlinnassa sijaitsevan hoivakodin toiminnasta. Kuva: Riku Hasari

Vammaisen lapsen kohtelu hämeenlinnalaisessa Onnikoti Omenapuussa nosti esiin asian, jonka pitäisi ehdottomasti olla kunnossa: jokaista ihmistä on kohdeltava kaikissa olosuhteissa, vaikeissakin, inhimillisesti ja arvostaen.

Tilanne muistuttaa surullisella tavalla vain parin vuoden takaista vanhustenhoitokohua. Paljastui vakavia laiminlyöntejä, jotka olivat pahimmillaan johtaneet ennenaikaisiin kuolemiin. Valvira keskeytti tammikuussa vuonna 2019 Kristiinankaupungissa Esperi Caren Hoivakoti UIrikan toiminnan “asiakasturvallisuuden vakavan vaarantumisen vuoksi”.

Tämän jälkeen vastaavia ongelmia tuli esille muuallakin maassa. Vanhustenhoidon puutteellinen hoitajamitoitus oli ollut jo pitkään tiedossa.

Onko tuore hoivakohu edellisen toisintoa? Epäkohtia ruvetaan korjaamaan pahasti myöhässä, kun vakavia vahinkoja on jo päässyt syntymään.

Kuvailujen mukainen kaltoin kohtelu on syvästi tuomittavaa siitä huolimatta, että vaikeavammaisten hoito on poikkeuksellisen vaativaa ja raskasta. Kaikki keinot eivät ole sallittuja.

Niin hoivakotia ylläpitävä yritys eli Mehiläinen, valvovat viranomaiset ja Hämeenlinnan kaupunki levittelevät kukin käsiään ja vakuuttavat, että asiaa selvitetään ja epäkohtiin on puututtu.

Valvonnan ja tarkastusten puutteesta ei ole voinut puhua, mutta sitä vastoin niiden totaalisesta epäonnistumisesta. Se on oman selvityksensä paikka.

Lapsen sitominen oli tiedossa jo vuonna 2017, mutta siihen ei puututtu. Miten se saattoi mitenkään olla mahdollista?

Kysymys ei ole vain kuohuttavasta yksittäistapauksesta, vaan laajemmasta asiasta.

Jokainen ihmiselämä on arvokas ja loukkaamaton. Jos tämä ei ole hoitoalalla aivan keskeisenä ohjenuorana, ollaan pahasti hakoteillä, eikä parhaallakaan valvonnalla saada tilanteeseen parannusta.

On menty toivottoman pitkälle, kun poliisi joutuu selvittelemään tapahtumia.

Poliitikkojen hurskastelukaan ei auta, jos he eivät sitten sitoudu aidosti ja kansalaisia vakuuttavasti siihen, että hoivakohuihin ei ole tämän jälkeen enää ensimmäistäkään aihetta.

Menot