fbpx
Pääkirjoitukset

Epäluottamus lykkää ratkaisun syntymistä

Kilpailukykysopimuksen kohtaloa joudutaan kaikella todennäköisyydellä jännittämään ainakin huomiseen. Eilinen ei nimittäin suuria uutisia tuonut, vaikka toiveissa oli, että sellaisia saataisiin.

Työmarkkinajärjestöjen johtajat neuvottelivat keskiviikkona kilpailukykysopimuksesta ja erityisesti siitä, kuinka kattavaksi sopimus saadaan.

Monien mielestä ratkaisevassa asemassa ovat Metalliliitto ja Teknologiateollisuus. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan kilpailukykysopimuksen kattavuus ei vielä ole riittävä ja samaa myönteli STTK:n Antti Palola.

Kilpailukykysopimuksen tavoitteena on muun muassa parantaa suomalaisen työn ja yritysten kilpailukykyä, lisätä talouskasvua, luoda uusia työpaikkoja ja tukea julkisen talouden sopeuttamista.

Sopimuksen yhtenä käytännön edellytyksenä on ollut, että sillä korvataan hallituksen valmistelemat niin sanotut pakkolait. Lauri Lyly palasi aiheeseen eilisessä tiedotustilaisuudessa: SAK haluaa hallitukselta vakuutuksen, että ns. pakkolait on nyt lopullisesti kuopattu.

Kyse on pohjimmiltaan epäluottamuksesta hallituksen tulevia toimia kohtaan.

Myös Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin totesi suoraan, että maan hallitukseen kohdistuu epäilyjä, ja että tämä oli suurin syy Pamin ratkaisun venymiseen.

Palvelualojen ammattiliitossa halutaan takeita ainakin sille, että hallitus pitää lupauksensa veronkevennyksistä, mikäli sopimus syntyy.

Olisi melkoinen yllätys, mikäli työnantajat allekirjoittaisivat kilpailukykysopimuksen, jos Metalliliitto tai Pam jättäytyvät sen ulkopuolelle.

Sopimuksen kaatuminen olisi suuri tappio niin työnantajille, palkansaajille kuin myös Juha Sipilän (kesk.) johtamalle hallitukselle. Sote-uudistus ja kilpailukykysopimus ovat kuitenkin hallituksen keskeisimpiä hankkeita.

Se on jo nähty, etteivät näin suuret uudistukset ole kiinni päivästä, kahdesta tai edes viikosta.

Jonkinlainen takaraja olisi silti hyvä olla, sillä rajan lähestyminen antaa kummasti painetta neuvottelupöytiin.

Ennen jännittävää perjantaita Metalliliitto ja Teknologiateollisuus jatkavat neuvottelujaan.

Viime metreillä ei kannatakaan luovuttaa, sillä ratkaisu voi vielä löytyä.

Menot