fbpx
Pääkirjoitukset

Epätasaisuus ei ole kiekkoliigalle eduksi

Suomen suosituin urheilusarja, jääkiekon Liiga, pyörähti käyntiin perjantaina. Kaiken kaikkiaan luvassa on 450 runkosarjan ottelua ennen pudotuspelejä, loputon määrä spekulaatioita, riemukkaita hetkiä kotiyleisöille samoin kuin pakkopullalta maistuvia tammikuisia tiistaipelejä.

Viidentoista joukkueen kiekkoliigassa menestymisen mahdollisuudet eivät jakaudu tasaisesti. Kahdella edellisellä kaudella Oulun Kärpät on voittanut ylivoimaisesti runkosarjan, ja joukkue on suurin suosikki nytkin.

Pahnanpohjimmaiset todennäköisesti jäävät kauas taakse.

Joukkueiden suoritustasoerot konkretisoituivat toissakaudella rumalla tavalla, kun Kärpät keräsi runkosarjassa 131 pistettä Kalpan jäätyä 51:een.

Tasaisuus – sekä urheilullinen että taloudellinen – olisi Liigalle valttikortti, jota olisi helppo markkinoida kriittisille kiekkokuluttajille: yllätyksiä, arvaamattomuutta; venymisiä ja romahduksia.

Tämä taitaa kuitenkin jäädä haaveeksi vielä vuosiksi, sillä Liigan ovet on avattu uusille seuroille. Niiden tehtävä on oikeastaan vain suoriutua mitenkuten kunnialla runkosarjasta, tehdä nollatulos ja aloittaa uusi kesäharjoittelu.

Realisti ei voi kohtuudella enempää oikeastaan odottaakaan.

Talouspuolella Kärpät odottaa saavansa lähes 10 miljoonaa tuloja, Hämeenlinnassa toiminta on budjetoitu 5,4 miljoonan tulojen mukaan ja sarjanousija KooKoo tavoittelee ainoastaan 3,9 miljoonaa. Euromääräiset luvut ovat sanelleet pitkälle myös menestystä kaukalossa.

Onneksi urheilussa on aina tilaa myös epätodennäköisille kasvutarinoille, vaikka niiden mahdollisuudet ovatkin vuosi toisensa jälkeen pienentyneet.

Suomen yleinen taloustilanne, kulutustottumusten muutokset ja esimerkiksi television ilmaislähetykset ovat näkyneet sekä seurojen toimistoissa että pelaajien tilipusseissa.

Palkkabudjettien pienentyminen on varsin tervettä kehitystä, sillä liian moni seura on tehnyt raskaita tappioita löysän palkkapolitiikan ansiosta.

Esimerkiksi Espoossa ja Lahdessa on tälle kaudelle koottu selvästi viimevuotista halvemmat joukkueet.

Muiden kuin suurilla pelaajabudjeteilla toimivien seurojen pitäisi löytää jokin keino Liigan kärkikahinoihin. Tämä olisi paras tae sille, että kiekkokansa löytäisi vastaisuudessakin halleille.

Menot