Pääkirjoitukset

Epävarmuus aiheuttaa kunnissa sote-paniikkia

Hallitus antoi torstaina esitykset, jotka koskevat 18 uuden maakunnan perustamista ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtoa kunnilta maakunnille.

Paketista puuttuu kuitenkin olennainen osa, eli valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Sitä odotetaan myöhemmin keväällä, koska se on vielä lausuntokierroksella.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä on uudistettava. Aikataulu on kuitenkin utopistinen.

Uusien maakuntien tulee toimia vajaan kahden vuoden kuluttua. Silloin myös valinnanvapauden pitäisi käynnistyä.

Maakuntia ja sote-uudistusta on valmisteltu tähän asti pimeydessä, koska ei ole tiedetty lakiesityksen sisältöä.

Valinnanvapaudessa epävarmuus jatkuu. Julkinen sektorin pitäisi jo kovalla kiireellä valmistautua siihen, että kahden vuoden kuluttua se kilpailee asiakkaista yksityisten sote-keskusten kanssa.

Viimeksi tällä viikolla kuusi professoria varoitteli Ylen kyselyssä sote-palvelujen olevan vaarassa ajautua kaaokseen vuoden 2019 alussa.

Alan parhaat asiantuntijat pitävät valinnanvapauteen siirtymisen aikataulua täysin epärealistisena. Heidän mukaansa monia muitakin uhkia leijuu ilmassa.

Varoituksia on tullut yllättäviltäkin tahoilta. Helsingin pormestariksi pyrkivä Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) on epäillyt julkisen sektorin mahdollisuuksia menestyä alueella, jossa se ei perinteisesti ole hyvä.

Vankka markkinatalouden kannattaja Vapaavuori muistuttaa, että kapitalisti on usein lainsäätäjää ovelampi ja julkista sektoria ketterämpi.

Paikallisella tasolla kuitenkin valmistellaan täyttä päätä uudistusta. On pakko valmistella tällä aikataululla.

Päättäjissä tämä aiheuttaa ymmärrettävästi hämminkiä. On mahdotonta hahmottaa kokonaisuutta, kun sitä määrittelevä lainsäädäntö on edelleen ilmassa. Myös rahoitus on osin auki.

Tämä on aiheuttanut epävarmuutta monilla paikkakunnilla. Pelko on jo johtamassa paniikkiratkaisuihin esimerkiksi Forssan seudulla ja osin myös Hattulassa, joissa osa sote-palveluista aiotaan ulkoistaa jopa 15 vuodeksi.

Viisainta olisi nyt aikatauluttaa uudestaan valinnanvapauteen siirtyminen siten, että ensin rakennettaan maakunnat valmiiksi.

Päivän lehti

1.6.2020