Pääkirjoitukset

Epävarmuus ei poistu ennusteista

Lähes tasan vuosi sitten Suomen Pankki arvioi, ettei kotimaan taloudessa ole näkyvissä käännettä parempaan. Arvio kertoo lähinnä ennustamisen vaikeudesta – talousvuodesta 2016 tuli Suomelle lopulta vähintään kohtuullinen, ainakin neljään edelliseen verrattuna.

Joulukuussa Suomen Pankki kertoi uskovansa, että Suomen talous on palannut jälleen kasvu-uralle ja taantuma on taaksejäänyttä elämää. Erityisesti vetureiksi nähtiin yksityisen kulutuksen kasvu ja investointien koheneminen.

Jos nykyisiä ennusteita on uskominen, Suomen talous kasvaa koko tarkastelujakson vuosina 2016–2019.

Aivan samoin kuin viimevuotinen, myös tämänkertainen ennuste voi kuitenkin huonossa tapauksessa pettää.

Suomen Pankki huomauttikin, että lähivuosina on olemassa huomattava riski, että kehitys osoittautuu ennakoitua epäsuotuisammaksi.

Euroalueen kasvua saattavat vaimentaa alueen sisäiset ongelmat, ja erityinen kysymysmerkki on pankkisektori.

Vaikeuksien kärjistyminen esimerkiksi Saksan ja Italian pankeissa heijastuisi varmuudella myös Suomeen. Tuoreessa muistissa kun on, mitä tapahtui vuonna 2008, kun finanssilaitokset hoippuivat tuhon partaalla.

Viime vuosi opetti ennustelaitoksille kaikkialla maailmassa ainakin sen, etteivät markkinat käyttäydy aina odotetulla tavalla. Tuli Brexit, Donald Trumpin voitto ja näiden tapahtumien mukana roppakaupalla poliittista epävarmuutta.

Markkinat eivät historiallisista äänestyksistä juuri välittäneet, vaikka ennakkoon suurin piirtein kaikki uskoivat kasvaneen epävarmuuden vaikuttavan kielteisesti.

Protektionismin, valuutta- tai kauppasotien riskit ovat kuitenkin joka tapauksessa kasvaneet. Maailmantalouteen supervaltioiden mahdollisella nokittelulla olisi hyvin todennäköisesti negatiivinen vaikutus.

Danske Bankin kyselyssä suomalaisten näkemykset omasta taloudestaan olivat selvästi synkempiä kuin ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten. Asian voi tulkita myös niin, että suomalaisilla on matkassa tervettä realismia.

Toisaalta kukkaronnyörejä pitäisi kuitenkin uskaltaa myös raottaa, sillä yksityinen kulutus pitää Suomen talouden rattaita pyörimässä.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic