fbpx
Pääkirjoitukset

Epävarmuus pyyhittävä pian pois vaalien yltä

Terveys menee kaiken edelle. Tämä ykkösvaatimus sanelee reunaehdot myös vaaleille. Kuntavaalit ovat suomalaisen demokratian ja kuntalaisvaikuttamisen kulmakivi.
Keskustan vaalikatoksen pystytys menossa edellisten kuntavaalien alla maaliskuussa vuonna 2017 Hämeenlinnan torilla. Nyt toritapahtumat jäävät vähiin. Kuva: Juhani Salo
Keskustan vaalikatoksen pystytys menossa edellisten kuntavaalien alla maaliskuussa vuonna 2017 Hämeenlinnan torilla. Nyt toritapahtumat jäävät vähiin. Kuva: Juhani Salo

Lähestyvien kuntavaalien kuumin kysymys kuuluu: järjestetäänkö kuntavaaleja?

Vaalikamppailun pitäisi olla juuri kiihtymässä, mutta epävarmuus vaalien järjestämisestä jäytää kaiken aikaa taustalla.

Maan hallitus ja muut päättäjät ovat ulkonaliikkumiskiellon ja muiden perin akuuttien asioiden kimpussa.

Tilanne on kiusallinen. Maan korkein laillisuusvalvoja, oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi STT:n haastattelussa jo helmikuun puolivälissä, että kuntavaalien ajankohtaa on arvioitava pikaisesti “vielä tämän kuun puolella”. Helmikuu meni, ja kun vastaistakaan tietoa ei ole, mennään sillä oletuksella, että vaalit järjestetään.

Åbo Akademin mielipidetiedustelun mukaan joka kolmas suomalaisista siirtäisi vaaleja. Koronapandemia on pakottanut yhteiskunnat ja järjestelmät sopeutumaan.

On aivan luonnollista, että vaalien järjestämisen mielekkyys on noussut esille, kun terveys menee kaiken edelle. Ykkösvaatimus sanelee reunaehdot myös vaaleille.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan kulumassa oleva viikko (viikko 9) ratkaisee vaalien kohtalon. Viikko on loppumassa käsiin.

Pelkän oletuksen varassa oleminen tämän mittaluokan asiassa on kestämätöntä.

Parlamentaarista työryhmää vetävä SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm on vakuuttanut, että kunnat, oikeusministeriö ja puolueet tekevät kaikkensa, jotta vaalit sujuvat hyvin (Yle 26.2.). Kukaan ei ole tehnyt myöskään vaadittavaa esitystä vaalien siirtämiseksi.

Sitä vastoin perussuomalaiset on puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon suulla ilmaissut selvästi, että vaalien siirtäminen ei tule kuuloonkaan.

Siirto saattaisi merkitä myös uutta ehdokasasettelua ja monia sellaisia asioita, joihin ei ole vielä mitenkään voitu tarpeellisella tavalla valmistautua.

Ilmeisenä riskinä on, että seuraavien neljän vuoden aikana vaalien tulosta pidetään kansanvallan irvikuvana ja spekuloidaan, ketkä kaikki – oletettavasti etenkin ikäihmiset – jäivät kotiin, kun olisi pitänyt lähteä uurnille vaikuttamaan.

Kuntavaalit ovat suomalaisen demokratian ja kuntalaisvaikuttamisen kulmakivi, jota ei saa koronakaan murentaa.

Menot