fbpx
Pääkirjoitukset

Epävarmuus voi rokottaa orastavaa talouskasvua

Viikon verran on ihmetelty Britannian kansanäänestyksen vaikutuksia. Markkinat ovat rauhoittuneet ensireaktioiden jälkeen, mutta jäljellä on epävarmuus, jota ei olisi tarvittu orastavan talouskasvun keskelle.

Talouskasvu on ollut kotimarkkinoiden varassa, joita on kannatellut viime kuukausien aikana vahvistunut kuluttajien luottamus tulevaan. Sattumaa tai ei, Tilastokeskus julkaisi juuri Brexitin alla rohkaisevia tietoja kuluttajien odotuksista.

Se tärkein eli kuluttajien usko talouden kehittymiseen ja työllisyyden paranemiseen vain vahvistui alkuvuodesta. Ero viime vuoteenkin on selvä. Kilpailukykysopimus vain vahvisti uskoa talouden vahvistumiseen.

Neljännes kuluttajabarometriin vastanneista odottaa työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana, ja lähes puolet kuluttajista uskoi myös oman taloustilanteen kohenevan.

Mitä tästä on jäljellä seuraavissa barometreissä? Britannian viimeviikkoinen kansanäänestys muutti monta asiaa. Viime päivät on pohdittu, mitä Britannian kiistämättä yllättävästä ja huolestuttava EU-erosta lopulta seuraa.

Vaikka vaikutukset reaalitalouteen jäisivät vähäisiksi, syö epävarmuus pohjaa talouskasvulta. Kuluttaja painaa jarrua ja yritykset siirtävät investointeja.

Epävarmuustekijöitä on ilma sakeana. Niitä eivät hälvennä ekonomistien arviot, joiden mukaan vaikutukset Suomeen jäävät vähäisiksi.

Edessä on paljon avoimia kysymyksiä, joihin saadaan vastauksia aikaisintaan syksyllä tai vasta vuosien päästä. Epävarmuus kasvaa, mitä pidemmälle ratkaisut siirtyvät.

Brexitin vaikutukset Suomen vientiin jäävät kuitenkin vähäisiksi. Britannian osuus Suomen viennistä on vain reilu viisi prosenttia ja kauppa on ollut vuosia ylijäämäistä. Suurempien viejien, metsäteollisuuden ja kemianteollisuuden, liikevaihdosta noin 5–10 prosenttia on tullut Britanniasta.

Suorasta kaupasta Britanniaan ei saada suurta draamaa aikaan. Britannia on jatkossakin tärkeä kauppakumppani Euroopan maille, tapahtui lähikuukausina mitä tahansa. Kauppaa käydään EU-erosta huolimatta.

Epävarmuus ja ratkaisujen puute voi hämmentää markkinoita pitkään, ja se heijastuu väistämättä kotimarkkinoihin, joiden varassa Suomen talouskasvu on viime kuukaudet levännyt.

Menot