Pääkirjoitukset

Eristäytymisen riskinä on mökkihöperyys

Etäopetusta, etätyötä, koronakaranteenia, rajattua liikkumista ja tapaamista, kaikkinaista neljän seinän sisälle eristäytymistä. Koronaepidemia altistaa mökkihöperyydelle.
Kotona kelpaa olla reinot jalassa, kunhan välillä hakee mielenvirkeyttä vaikka luonnosta. Kuva: Esko Tuovinen
Kotona kelpaa olla reinot jalassa, kunhan välillä hakee mielenvirkeyttä vaikka luonnosta. Kuva: Esko Tuovinen

Valtaosa suomalaisista on tajunnut ottaa tosissaan valtiovallan linjaukset koronaepidemian aikana. Keskittymistä neljän seinän sisälle rikkovat monilla vain kauppareissut ja ulkoilu, joillakin työ, kaikilla eivät nekään.

Erityisesti riskiryhmään kuuluvat ikäihmiset ovat suojautuneet koronavirukselta lähestulkoon linnoittautumalla kotiinsa.

Eniten koronaepidemia on muuttanut koululaisten ohella työikäisten tilannetta. Työpaikka ei ole entisellään ja edessä siintää lomautuslappu. Lisäksi on huolta vanhemmasta polvesta.

Lapsiperheet ovat helisemässä, kun lasten energia etsii purkautumistietä.

Kansalaiset toki pärjäävät rajoitusten kanssa, mutta kriisin jatkuminen viikkoja, ehkä jopa kuukausia, käy mielen päälle.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan vain yksi sadasta tunnustaa olevansa romahduksen partaalla. On silti huolestuttavaa, että runsas neljännes vastaajista ei oikein enää tätä jaksaisi, mutta kun muukaan ei auta.

Terveystalon tietojen mukaan koronan aiheuttama poikkeustilanne rasittaa mielenterveyttä, kun normaalit tukiverkot kaikkoavat sekä epävarmuus ja taloushuolet painavat.

Suomen ja maailman sulkeutuminen turhauttaa eniten heitä, jotka ovat ahkerasti kiertäneet harrastuksissa, matkustaneet ja tavanneet ihmisiä. Ihmisten kannattaa nyt pitää yhteyttä toisiinsa muin keinoin.

Moni ymmärtää hakea virkistystä liikunnasta ja reippailemalla luonnossa varotoimet muistaen. Aktiivisuus ja positiivisuus ovat nyt hyväksi.

Jos elämänhallinta tuntuu pettäneen, kannattaa keskittyä mielialansa hoitoon ja pitää huolta normaaleista arkirutiineista.

Vaarana on etsiä piristystä päihteistä. Eniten tukea vaativat ne perheet ja yksilöt, joilla on ollut ongelmia ennenkin.

Kaunis ajatus tai haavekuva on siinä, että korona tarjoaa mahdollisuuden yhteiskunnan uusiutumiseen tai jopa uuteen nousuun. Saapa nähdä.

Jos ennen isoin huoli oli ajanpuutteesta, nythän tilanne on positiivisesti katsoen monilla korjaantunut.

Tsemppiä vain, hyvät ystävät.

Menot