fbpx
Pääkirjoitukset

Erkki Tuomiojan harkinta petti

Poliitikon on paikallaan harjoittaa itsetutkiskelua, jos hän joutuu selittelemään lausuntojaan. Media tekee toki virheitä, mutta sen syyttäminen on lähes aina vain poliitikkojen tapa yrittää pestä omia kasvojaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) moitti brittiläistä The Daily Telegraphia, kun hänen Suomen ja euron suhdetta koskeneesta haastattelusta nousi kohu – eikä ainoastaan Suomessa.

Lehden otsikon mukaan Tuomioja kertoi Suomen valmistautuvan euroalueen hajoamiseen. Ulkoministeri mielestään puhui hajoamiseen varautumisesta.

On vaikea ymmärtää, miten Tuomiojan tapainen erittäin kokenut ja monissa tuulissa kouliintunut poliitikko tekee tällaisen virheen. Kysymys ei ole yhdestä englannin sanasta ja sen merkityksestä vaan harkintakyvyn pettämisestä.

Mikäli Tuomioja tarkoitti – kuten hän korostaa – varautumista euroalueen kaatumiseen, miksi hän yleensä nosti esille itsestään selvän tosiasian.

Pakko tätä on kysyä: oliko ratkaisuun jokin erityinen syy?

Muun muassa euroalueen korkeimmassa johdossa ja kaikissa euromaissa tehdään kaiken aikaa lukemattomia laskelmia talouden kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Pöydällä on ilman epäilystä muun muassa vaihtoehto, jossa Kreikan ja euron tiet erkanevat. Taloudellista suunnittelua – varautumista – edellyttää juuri tällä hetkellä varsinkin Espanja.

Tilanne euroalueella ja koko Euroopassa on äärimmäisen herkkä. Totta kai Tuomiojan varautumisen painotusta arvioidaan tätä taustaa vasten.

Kohu ei syntynyt sanasta ja tulkinnasta vaan Tuomiojan puheista.

Perimmäinen ongelma syntyi jo silloin, kun hän ryhtyi laukomaan käsityksiään Suomesta ja eurosta ääneen ajattelun hengessä. Talouspolitiikassa ei pidä aivan kaikkea sanoa ääneen – ei varsinkaan silloin, kun puheista seuraa pelkkiä vaikeuksia.

Tuomiojan haastattelun merkitystä ei tule liioitella, missään mielessä se ei kuitenkaan rakenna euroalueen luottamusta. Veneen keinuttaminen kovassa myrskyssä ei ole missään mielessä järkevää.

Ulkoministerin lausumat eivät palvele Suomenkaan etua. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus on sitoutunut tiukasti euroon, mitä ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kiirehti korostamaan.

Euron tulevaisuus on keskeisesti valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) päänsärky. Tuomiojan heitto suuntautui kohti Urpilaista, mikä ei välttämättä ollut kuitenkaan heittäjän tarkoitus.

On vaikea ymmärtää, mitä poliittisen uransa loppusuoralla oleva Tuomioja hyötyisi asemaansa huomattavasti vankistaneen SDP:n puoluejohtajan kampittamisesta.

Urpilainen joutuu varmasti tilille eurooppalaisissa pöydissä Tuomiojan puheista. Selittäjän rooli ei ole koskaan mukava – eikä varsinkaan toisten puheiden selittäjän.

Menot