fbpx
Pääkirjoitukset

Espanjan vaalitulos lievensi pörssipaniikkia

Viime perjantai jää eurooppalaiseen taloushistoriaan punnan arvon ennätyksellisestä romahduksesta ja osakkeiden sukelluksesta.

Markkinoiden brexit-reaktio oli paniikki, josta kuitenkin ollaan toivottavasti jo pääsemässä.

Tukholman ja Helsingin pörssikursseja “suojeli” juhannus. Maanantaina kurssit putosivat, mutta tilanteeseen oli jo ehditty myös sopeutua.

Poliitikoilta odotetaan tänään tiistaina alkavassa EU:n huippukokouksessa selkeitä suuntaviivoja Britannian EU-erolle, jotta sen taloudelliset vaikutukset olivat mahdollisimman lievät.

Ehdottaman tärkeää olisi, että Britannia pysyisi EU:n sisämarkkinoilla – brexitistä huolimatta.

EU on jäsenvaltioidensa summa, ja nyt seurataan tarkasti kaikkien hallitusten reaktioita.

Espanjan vaalitulos tuli kuin mittatilauksena rauhoittamaan poliittista kuohuntaa – ja samalla markkinoita. Maan poliittinen tilanne on yhä sekava, mutta nyt on toivoa, että uusintavaalien tuloksena saadaan aikaan toimintakykyinen hallitus.

Voittaja ei ollut ennakoidulla tavalla uusvasemmiston Podemosin ja kommunistien vaaliliitto, joka on ajanut menoleikkauksista eli EU:n vaatimasta budjettikurista lipeämistä.

Britannian esimerkki saattoi jopa hillitä espanjalaisten protestoinnin tarvetta. Reaktiot voivat olla laajemminkin juuri päinvastaisia kuin on pelätty.

Espanjan vaalivoittajaksi nousi uusien puolueiden sijasta yllättäen maan vt. pääministerin Mariano Rajoyn vanha, konservatiivinen kansanpuolue.

Rajoyn heikkoutena on osuus korruptioskandaaleihin ja vastapainoksi vahvuutena pyrkimys vakauteen ja talousreformien jatkamiseen.

Britanniaa uhkaa taantuma; seuraavien kahden vuoden aikana maan talouskasvun ennakoidaan leikkaantuvan mahdollisesti jopa kuuden prosentin verran.

Lontoon City on yhä kansainvälisen finanssimaailman keskus. Pahimmat ensi käden huolet kohdistuvatkin pankkeihin, niiden pystyssä pysymiseen.

Kun Britannia horjuu, sen mukana horjuu koko Eurooppa, ja vaikutukset ulottuvat vääjäämättä myös Suomeen.

Britannia on Suomen perinteinen kauppakumppani.

Paha taantuma saarivaltakunnassa vaikuttaa erityisesti suomalaisen metsäteollisuuden tuotteiden kysyntään – oli Britannia EU:ssa tai ei.

Menot