Pääkirjoitukset

Esteellisyysepäilyt rapauttavat arvovaltaa

Terrafame, Katera Steel, Fortel, Chempolis ja Fortum.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on viime kuukausina joutunut kertomaan kytköksistään kaikkiin näihin yhtiöihin, Kateran ja Terrafamen tapauksessa eduskunnan oikeusasiamiehelle. Ja jatkoa on luvassa.

Jokaisessa kyse on tavalla tai toisella Sipilän omasta esteellisyysharkinnasta tai sen puutteesta ja samalla puolueettomuudesta valtakunnan tärkeimpänä päättäjänä.

Yritysjohtajataustaisen pääministerin toiminta jakaa voimakkaasti mielipiteitä, vaikka vienninedistämismatkalla Intiassa julkistetut sopimukset eivät olisikaan Sipilän aikaansaannoksia.

Asetelma ei näytä hyvältä, kun pääministerillä tai hänen lähipiirillään on kytköksiä yrityksiin, jotka saavat tilauksia tai niihin ohjataan yhteiskunnan varoja.

Sipilän kannalta Chempoliksen – sinänsä ilahduttavaa – tilausta suurempi asia on se, että Ylen mukaan valtionyhtiö Fortum pelasti taloudellisissa vaikeuksissa painineen Chempoliksen viime syksynä.

Kuusi miljoonaa euroa ei tunnu Fortumin miljardikassassa, mutta bioteknologiayritykselle sijoitus oli tärkeä.

Ongelma on, että pääministeri Sipilä on valtionyhtiöiden, siis myös Fortumin omistajaohjauksesta vastaava ministeri.

Ja vaikka Sipilä ei teekään päätöksiä Fortumissa, esteellisyysepäily jää vähintään roikkumaan ilmaan. Oppositio ei ole tätä lyömäasetta toistaiseksi oikeastaan käyttänyt, mutta pääministerin arvovalta rapautuu toisiaan seuraavissa kohuissa.

Ulkopuolelta nopeasti politiikan huipulle noussut pääministeri Sipilä sanoo toimineensa niin oikein kuin osaa. Tätä ei ole syytä epäillä, mutta tietyissä asioissa vauhtia näyttää olleen liikaa ja harkintaa liian vähän.

Raha- ja jääviyskohujen keskellä kannattaa pitää mielessä, että ilman poliitikonuraa pääministerin oma varallisuustilanne olisi todennäköisesti vieläkin parempi.

Elektrobit-omistuksistaan poliittisen uransa vuoksi luopunut Sipilä myi osakepottinsa huonoon aikaan, sillä Kauppalehden laskelmien mukaan vain puolitoista vuotta myöhemmin samat osakkeet olisivat olleet 20 miljoonaa euroa arvokkaammat.

Lähipiirin etujen edistämistä – tai silkkaa rahaa – Sipilä olisi voinut tehdä helpommin yritysjohtajana kuin poliitikkona.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic