fbpx
Pääkirjoitukset

Etäisätkin ovat juhlapäivänsä ansainneet

Vanhemmuus on tasa-arvoistunut huomattavasti takavuosista. Nykyisille perhekeskeisyys on tärkeä arvo, joka myös työnantajien kannattaa huomioida.
Nykyisät arvostavat yhteistä aikaa lapsiensa kanssa. Näkemys leivän kotiin tuovasta ja sen takia paljon poissaolevasta isästä on vanhentunut aikapäiviä sitten. Kuva: Soile Toivonen
Nykyisät arvostavat yhteistä aikaa lapsiensa kanssa. Näkemys leivän kotiin tuovasta ja sen takia paljon poissaolevasta isästä on vanhentunut aikapäiviä sitten. Kuva: Soile Toivonen

Tänään on aika kiittää Suomen isiä. He voivat olla hauskoja, viisaita, leikkisiä tai huolehtivia, mutta ennen kaikkea vastuullisia ja turvallisia. Jokainen lapsi ansaitsee perheeseensä vanhemmat, jotka pitävät hänestä huolta ja rakastavat häntä ehdoitta. Tässä isillä on yhtä tärkeä rooli kuin äideilläkin.

Isänpäivä sai virallisen liputuspäivän aseman vasta kaksi vuotta sitten. Toki liput olivat liehuneet isien kunniaksi jo 1980-luvulta asti, mutta virallinen status nosti sen yhtäläiseen asemaan äitienpäivän kanssa.

Tämä heijastaa myös vanhemmuuden tasa-arvoistumista, joka on viime vuosina ottanut isoja askelia esimerkiksi vanhempainvapaiden kehityksen myötä.

Vielä 2000-luvun alussa puhuttiin yleisesti äitiyslomista ja isille tarjottiin mahdollisuutta lähinnä muutaman viikon pituiseen isyysvapaaseen. Nykyisin perheillä on mahdollisuus jakaa vanhempainvapaat huomattavasti joustavammin. Isiä myös kannustetaan aiempaa enemmän jäämään lapsen kanssa kotiin, ei vain äidin tueksi vaan tasavertaiseksi vanhemmaksi.

Kehitys on ehdottomasti ollut myönteinen.

Millenniaalit ovatkin edellisiä sukupolvia osallistuvampia isiä. Perhekeskeisyys on heille tärkeä arvo, joka myös työnantajien kannattaa huomioida.

Nykyisät arvostavat yhteistä aikaa lapsiensa kanssa. Näkemys leivän kotiin tuovasta ja sen takia paljon poissaolevasta isästä on vanhentunut aikapäiviä sitten.

Vanhempien välisessä tasa-arvossa on toki vielä myös tekemistä.

Huoltajuusriidoissa isät ovat edelleen altavastaajina, sillä oikeuskäytännöt osoittavat, että huoltajuus määrätään edelleen selvästi isiä useammin äideille.

Tuomioistuintenkin olisi aika uudistaa asenteitaan tämän päivän yhteiskunnan mukana. Hyvä vanhemmuus ei ole kiinni sukupuolesta, vaan lapsen kohtelusta ja huomioimisesta.

Isänpäivänä juhlitaan erityisesti läsnäolevaa isyyttä, mutta osa isistä joutuu viettämään sen kaukana lapsistaan.

Tahtomattaan etäisiksi päätyneetkin ovat juhlapäivänsä ansainneet.

Menot