fbpx
Pääkirjoitukset

Etyk-juhla ilman Venäjää jää keveäksi

Sunnuntaina Helsingin Finlandia-talossa järjestettävä Etykin 40-vuotisjuhlakokous jää muotopuoleksi. Venäjä ei lähetä virallisia edustajiaan kokoukseen. Paikalle saapuu kuitenkin yksi duuman jäsen. Aikoinaan juuri Finlandia-talossa syntyneestä Helsingin hengestä, idän ja lännen rakentavasta vuoropuhelusta, aseriisunnasta ja liennytyksestä ei juuri nyt voida puhua.

Venäjä suuttui, kun sen 15-henkisen delegaation kuusi jäsentä on EU:n asettamassa matkustuskiellosta. He eivät saaneet matkustuslupaa kokoukseen ja kieltoa edellytti pitkä ja perusteellinen selvitystyö. Suomi on kuitenkin Euroopan unionin täysivaltainen jäsen ja sitoutunut Krimin miehityksen ja Ukrainan kriisin aiheuttamiin Venäjä-vastaisiin pakotteisiin.

Päätöksellään Suomi osoitti kuuluvansa läntiseen arvoyhteisöön, joka näin tuli taas kerran selväksi myös venäläisille.

Delegaation nimeämisellä ja siitä jääräpäisesti kiinni pitämällä Venäjä ilmeisesti halusi testata Suomea ja pakotteiden pitävyyttä. Kremlissä olisi aivan hyvin voitu valita kokousedustajiksi sellaisia poliitikkoja, joita matkustusrajoitukset eivät koske.

Samalla koeteltiin myös uuden ulkoministerin Timo Soinin (ps.) kykyä sietää kovia paineita. Kommenteissaan ulkoministeri olikin niukkasanainen ja korosti, ettei päätös ilmennä Suomen vihamielisyyttä Venäjää kohtaan.

Etykin 40-vuotisjuhlakokouksessa on tarkoitus muistella menneitä, mutta myös puhua Euroopan turvallisuudesta 2010-luvulla. Vuonna 1975, presidentti Urho Kekkosen aloitteesta järjestetty kokous jäi yhdeksi merkittäväksi etapiksi sodanjälkeisen Suomen ulkopolitiikassa. Idän ja lännen vuoropuhelu alkoi Helsingissä ja Euroopan turvallisuuspoliittinen tilanne vakiintui pitkäksi aikaa.

Jotkut historioitsijat arvioivat, että Helsingin kokous loi kasvualustan kehitykselle, joka myöhemmin johti Saksojen yhdistymiseen ja lopulta Neuvostoliiton hajoamiseen sekä lukuisten sen vaikutuspiirissä olleiden sosialistimaiden ja neuvostotasavaltojen itsenäistymiseen.

Juhlakokous olisi tarjonnut erinomaisen foorumin keskustella myös Ukrainan kriisistä. Uudelle luottamuksen siivittämälle vuoropuhelulle ja jännityksen lieventämiselle olisi todellista tarvetta. Kun Venäjä jää pois kokouksesta, ilman sitä on koko lailla turhaa edes yrittää aukoa Ukrainan lujassa solmussa olevaa kriisiä.

Menot