Pääkirjoitukset

EU-direktiivi sohlaa autoradion säätämistä

EU-direktiivien kummallisuuksista on väännetty vitsi jos toinenkin. Osa on puhtaita väärinkäsityksiä. Uusin outous on digiautoradiovaatimus.
Suomalaisautoissa tapaa soida FM-radio. KUVA: Tapio Tuomela Kuva: Tapio Tuomela
Suomalaisautoissa tapaa soida FM-radio. KUVA: Tapio Tuomela Kuva: Tapio Tuomela

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee parhaillaan sähköisen viestinnän palvelulain uudistusta, jolla on tarkoitus panna täytäntöön eurooppalaisen sähköisen viestinnän säännöstön eli ns. telepaketti-direktiivin moninaiset vaatimukset.

Telepaketti-direktiivi koskee mm. viestintäverkkojen ja radiotaajuuksien käyttöä, yleispalveluvelvoitteita, sähköisiä viestintäpalveluja ja loppukäyttäjien oikeuksia, numerointia sekä sähköisen viestinnän viranomaisia ja hallintojen lähentämistä. Täytäntöönpanoaikaa on osapuilleen puolitoista vuotta.

Direktiivi koskettaa myös autoradiovastaanottimia. Direktiivi määräisi uusiin autoihin digiradiovastaanottimet. Käytännössä tämä tarkoittaa DAB-radioverkkoja.

Mutta on siinä, että kyseistä teknologiaa ei Suomessa ole lainkaan käytössä. Suomessa ei digiradiota ole eikä hetimmiten tulossakaan. Suomalaisautoissa tapaa soida FM-radio eli ULA-radiovastaanotin.

Medialiitto, RadioMedia ja Yleisradio tähdentävät nyt yhteisessä lausumassaan, että suomalaisten pitää voida kuunnella autoissaan kotimaisia FM-radiokanavia. Näin ollen kansalliseen lakiin pitäisi kirjoittaa uusille autoille pakollinen varustevaatimus FM-radiovastaanottimesta DAB-vastaanottimen lisäksi.

Samalla autoilijat saisivat tuttuun ja toimintavarmaan tapaan kuulla radiosta viranomaisten vaaratiedotteita.

Suomessa FM-radio on tärkein radiokanavien jakeluväylä ainakin ensi vuosikymmenen lopulle asti.

Radiotoimijat ovat oikeassa siinä, että tolkkua pitää EU:n mallioppilaallakin olla direktiivin soveltamisessa kansallisesti. FM-vaatimus on oikeastaan itsestäänselvyys eikä taloudellisestikaan mainittava rasite. Lausuma on tarkoitettu kirittämään asian käsittelyä.

Medialiitto, RadioMedia ja Yleisradio ovat enemmänkin huolissaan siitä, että radiopalvelut pääsevät luisumaan kansainvälisille alustoille, radio- tai audiosovelluksille. Tällöin ne ja kotimainen sisältö jäisivät lehdelle soittelemaan. Toimijat puhuvat kauniisti kotimaisen kulttuurin turvaamisesta.

Sääli, jos laajasta telepaketista jää muistiin vain tämä autoradiosähellys.