Pääkirjoitukset

EU Italian vaalituloksen laineilla

Kansavallassa vaaleilla olisi suotavaa olla selkeä tulos. Sitä ei syntynyt Italiassa, jossa politiikan kompassi pyörii hyrränä suurien latausten parlamenttivaalien jäljiltä.

Italia ei ole poikkeus, sillä vaalit ovat monta kertaa päättyneet hämmennykseen. Tilanne on kuitenkin sikäli tuskainen, että Eurooppa ja EU kaipasivat Italian politiikkaan vakautta, ei orastavaa sekasortoa.

Hallituksen muodostamista on ennustettu jopa mahdottomaksi tehtäväksi. Jos arviota lieventää, voi Italiaan syntyä korkeintaan heikko ja kaiken aikaa olemassaolostaan taisteleva hallitus.

Pörssikurssien liikkeitä ei pidä tuijottaa liikaa, mutta kurssien lasku Euroopan pörsseissä kertoo markkinoiden kannan vaalien tulokseen. Myös Helsingin pörssin kurssit olivat tiistaina selvästi miinuksella.

Eurooppa on taistellut EU:n johdolla talouden alamäen kääntämiseksi nousuun. Italian vaalitulos on takaisku, jonka koko tarkentuu vasta ajan kanssa.

Nyt on mahdollisuus sanoa vasta: ei hyvältä näytä, ei sen paremmin italialaisten kuin eurooppalaistenkaan näkökulmasta.

Italia on ongelmineen kaukana Kreikasta, silti italialaisten usko horjuu poliitikkoihin ja edes jotenkin valoisaan tulevaisuuteen. Luottamus EU:n kykyyn ei sekään ole korkeassa kurssissa.

Tässä ilmapiirissä pääministeri Mario Montin keskustalainen vaaliliitto oli tuomittu häviämään. EU:ssa arvostetulla Montilla oli vähän keinoja kosiskella äänestäjiä.

Niitä oli sen sijaan jälleen politiikan parrasvaloihin palanneella Silvio Berlusconilla ja koomikko Beppe Grillolla, jonka puolue nousi maan kolmanneksi suurimmaksi poliittiseksi voimaksi.

Berlusconi on kaikesta huolimatta moninkertainen pääministeri, Grillo melkein 30 prosentin ääniosuuksineen lähinnä politiikan pelle – ja viihdepuolella erinomaisen ammattitaitoinen taiteilija.

Mistäpä muusta Italiassa on kyse kuin hyvin pitkälle kansan halusta juosta karkuun ikäviä ja pakollisia ratkaisuita.

Vaikeaa on tietysti mennä sanomaan, missä määrin kansa tuki Berlusconin ja Grillon tapaisia poliitikkoja paremman tulevaisuuden toivossa.

Kaksikko puolueineen keräsi varmasti paljon myös niiden italialaisten ääniä, jotka halusivat kaikessa yksinkertaisuudessa vain vastustaa politiikkaa ja puolueita.

Euroopan ja EU:n on kyettävä elämään vaalituloksen kanssa, muuta mahdollisuutta kun ei ole.

Kaikkien etua palvelevat nyt nopeat siirrot Italian sisäpolitiikassa. Mikäli hallitus on muodostettavissa, hallitusneuvottelut tulisi viedä päätökseen viivyttelemättä.

Jos taas neuvottelut päättyvät umpikujaan, jonkinlaisen ulospääsyn tarjoaisivat uudet vaalit. Ne saattavat olla vuorossa hyvinkin nopealla aikataululla.

Kokonaan toinen asia on sitten se, että myös seuraavat vaalit voivat päätyä tulokseen ilman kovaa sisältöä.

Päivän lehti

8.4.2020