Pääkirjoitukset

EU:n pääkaupungista tuli surullinen sotatanner

Tämä ei valitettavasti ollut yllätys: Bryssel muuttui tiistaiaamuna sotatantereeksi.

Pariisin viimesyksyisten terrori-iskujen jälkeen Euroopan piti havahtua. Ranska pyysi muiden EU:n jäsenmaiden tukea taisteluun terrorismia vastaan. Se on vielä pahasti kesken.

Terroristien tiistaiset tuhoisat iskut Brysselissä ovat toivottavasti viimeinen ja riittävä herätys: unionin ja sen jäsenmaiden tärkein tehtävä on tavallisten eurokansalaistensa turvallisuuden takaaminen. Uhka ei katso rajoja.

Taistelu terrorismia vastaan on jäänyt aivan liikaa Belgian viranomaisten päänvaivaksi. Maassa on parin viime vuoden ilmeisesti pystyttykin estämään useita iskuja.

Ennen tiistaiaamua jotakin meni kohtalokkaalla tavalla pieleen. Lasku on karmea.

Bryssel on Euroopan unionin pääkaupunki, ja terrori-iskut sen vilkkailla liikenneasemilla ovat iskuja Euroopan ja eurooppalaisuuden ytimeen.

Oliko kaikki tässä, vai seuraako vielä jotakin? Miten tämän toistuminen voidaan estää? Kysymykset huutavat vastauksia.

Pian Pariisin iskujen jälkeen kävi ilmi, että syyllisten pääasiallinen pesäpaikka on Brysselin liepeillä, Moolenbekin lähiössä.

Belgiasta on lähtenyt paljon musliminuoria Isisin riveihin. He ovat palatessaan tappo-opit saaneita sotilaita, jotka eivät kuulu vapaalle jalalle.

Se, mikä on ollut karua todellisuutta jo pitkään Lähi-idässä: itsemurhapommittajat, on nyt sitä myös Euroopan ytimessä. Tätä lukua ei olisi koskaan pitänyt kirjoittaa terrorismin arvottomaan historiaan.

Itsemurhaiskujen estäminen on tavattoman vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Belgian turvallisuusviranomaisia on moitittu tehottomuudesta ja alimiehityksestä.

Jos Belgia ei pysty turvaamaan eurokansalaisten turvallisuutta, on apua löydyttävä muista EU-maista.

EU natisee liitoksissaan, ja pakolaiskriisi on ongelmista pahin.

Tärkeysjärjestyksessä terrorismin torjunta kuuluu ykköseksi. Tehokkaiden toimien tiellä oleva byrokratia on yhteisellä tahdolla murrettavissa ja säännökset muutettavissa.

Belgiassa asuu lukuisia suomalaisia, monet heistä EU:n palveluksessa. Heidän ja heidän läheistensä elämään on iskenyt kuolemanpelko. Sille ei nyt kuitenkaan saa antaa valtaa. Muuten terroristit ovat saavuttaneet taas yhden tavoitteensa.