Pääkirjoitukset

Eurojen on syytä mennä oikeisiin kohteisiin

Odotukset uusille ideoille valtion omistajapolitiikassa olivat kovat, mutta tästä näkökulmasta katsottuna käteen jäi kohtuullisen vähän. Mitään mullistavaa ei pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torstaina pöytään lyönyt.

Valtio perustaa tulevaisuudessa kehitysyhtiön, joka myy aikanaan kokonaan tai osittain valtion omistamien firmojen osakkeita. Myynneistä saadut eurot ohjataan oletettuihin kasvukohteisiin tai esimerkiksi valtion kärkihankkeisiin.

Tätä siis tarkoittaa käytännössä se, että valtion tase laitetaan töihin. Siitä yritysjohtaja-statuksella politiikkaan siirtynyt pääministeri Sipilä on puhunut jo pitkään. Toivottavaa on, että eurot menevät oikeisiin kohteisiin.

Muutamassa vuodessa valtio on realisoimassa omistuksiaan vähintään useilla sadoilla miljoonilla euroilla. Luku saattaa nousta suuremmaksikin, mikäli markkina ei romahda alta.

Hieman ongelmallista on, että valtio luo jälleen uuden himmelin omistajapolitiikkansa tueksi.

Omaisuudenhoitoyhtiö Solidiumin kohdalla tämä on tarkoittanut lähinnä merkillistä ja tuskaisen tappiollista sijoituspolitiikkaa sekä suuria johtajakustannuksia bonuksineen päivineen – vuodesta toiseen.

Valtion omistajapolitiikan keskeinen kysymys on se, mikä on nyt ja tulevaisuudessa valtion oikea tehtävä.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että valtio on Sipilän hallituksen johdolla omaksunut roolin, jossa valtio sekä omistaa ja hallitsee että vaikuttaa.

Markkinauskovaisimmat olisivat halunneet, että valtio olisi ottanut ennemmin roolin, jossa se luo toimintaedellytyksiä yksityisille yrityksille, sijoittajille ja omistajille.

Toisaalta, esimerkiksi valtion halu luopua Nesteen enemmistöosuudesta kelpasi kriitikoille.

Voittopuolisesti kiitosta omistajapolitiikan uudet linjaukset saivat Fingridin, Gasumin ja irtisanomiskorvausten osalta. Monopoliasemassa olevien yhtiöiden myymisestä on kaikkialla huonoja kokemuksia.

Johtajien kultaiset kädenpuristukset taas ovat olleet sitä kokoluokkaa, että niiden syytä poistua historiaan.

Yksi mielenkiintoinen peliliike tapahtui heti perjantaina Sipilän esiintymisen jälkeen: Fortum teki ei-sitovan ostotarjouksen ympäristöhuoltoyhtiö Ekokemistä. Yhtiön voisi toki viedä myös pörssiin.

Päivän lehti

13.8.2020