Pääkirjoitukset

Eurooppa ei valmistu Suomen kaudella

Yksi ydinongelmista on kysymys, ovatko tavoitteet yhteisiä, kun EU:n laidoilla on merkittävää halua irtautua yhteisistä periaatteista. Asioista tärkein eli turvallisuus on taka-alalla.
EU-lippuja liehumassa Euroopan komission edustalla Brysselissä viime perjantaina. Kuva: OLIVIER HOSLET / POOL
EU-lippuja liehumassa Euroopan komission edustalla Brysselissä viime perjantaina. Kuva: OLIVIER HOSLET / POOL

Antti Rinteen (sd.) punavihreän hallituksen maalailemat kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat alkaneen Suomen EU:n puheenjohtajakauden kauaskantoiset teemat, niin kauaskantoiset, että niiden puolesta tehtävä työ on väkisinkin lähinnä liikkeelle panevaa.

Teemat sekä vihertävät että punertavat, kun monen muun hyvän asian lisäksi tavoitellaan muun muassa sosiaalisesti eheämpää unionia.

Eurooppalaista tulevaisuutta koskevat ongelmat ovat niin isoja, että on jo suursaavutus, jos edes yhdessä niistä päästään aidosti eteenpäin.

Paljon riittää tekemistä jo yksin massiivisen EU-byrokratian rattaissa. Kun puhutaan EU:sta, puhutaan isoista rahoista ja tällä kertaa tulevien vuosien rahoituskehyksistä.

EU:n ydinongelmia on kysymys, ovatko tavoitteet yhteisiä, kun EU:n laidoilla on merkittävää halua irtautua yhdessä sovituista periaatteista, kuten vakaasta oikeusvaltiokehityksestä, eikä pelkästään halua. Näin on esimerkiksi Puolassa, Unkarissa ja Romaniassa.

EU on jäsenmaidensa summa – ja laajentumisensa vanki. Jos ja kun jäsenmaissa edelleenkin nousee valtaan suoraan tai epäsuoraan eurovastaisia voimia, on sen kanssa vain kyettävä elämään.

Brexit on asialistalla tärkeimmästä päästä: miten sopimuksettomasta erosta selvitään mahdollisimman pienin vahingoin. Varmaa on vain se, että siitä ei hyödy kukaan.

Paljon on tapahtunut sitten edellisen Suomen vuoden 2006 puheenjohtajakauden, puhumattakaan ensimmäisestä vuonna 1999.

Turkin EU-jäsenyydestä ei juuri enää puhuta, Pohjois-Makedonian ja Albanian sitä vastoin kyllä. Ne sijaitsevat historiassa räjähdysherkällä Balkanilla, jolla on merkitystä tulevien mahdollisten pakolaiskriisien torjunnassa.

Asioista tärkein eli turvallisuus on häipynyt kummallisesti taka-alalle, kuten myös kysymys EU:n suhteesta Suomen itänaapuriin, Venäjään.

Puheenjohtajakauden aikana tapahtuu kuitenkin myös ennakoimattomia asioita, ikäviä ja myös erittäin ikäviä. Niissä mitataan puheenjohtajamaan toimintakykyä. Vahtivuoro EU:n vartiotornissa on nyt Suomella.