Pääkirjoitukset

Eurooppa valitsisi Obaman

Pysyäkseen Valkoisessa talossa presidentti Barack Obama tarvitsee nyt juoksukengät eikä mitään rantaläpykkäitä.

Saksalaisen Der Spiegel -lehden kommentti ensimmäisen vaaliväittelyn jälkeen kuvastaa laajemminkin sitä huolta, jota Euroopassa tunnetaan Obaman alavireisen suorituksen johdosta. Obaman vastaehdokkaan, republikaanien Mitt Romneyn arveltiin yleisesti olleen väittelyssä parempi, ja se on tuonut uutta puhtia hänen jo vähän uuvahtaneeseen kampanjaansa.

Monet EU-diplomaatit sanovat suoraan, että heidän mielestään Obaman voitto marraskuun vaaleissa olisi Euroopan kannalta parempi vaihtoehto kuin Romneyn nousu presidentiksi.

Paljolti kyse on siitä, että Obamaan on jo totuttu, ja tuttua pidetään turvallisempana vaihtoehtona kuin uutta. Euroopan johtajien on helpompi jatkaa ja syventää yhteistyötä Obaman hallinnon kanssa kuin aloittaa uudelleen puhtaalta pöydältä.

Romney on kuitenkin myös antanut omilla lausunnoillaan huolenaihetta eurooppalaisille. Brittien karvat nousivat pystyyn Romneyn arvosteltua Lontoon olympialaisten järjestelyjä ja vieraillessaan Israelissa hän lausui melko tylyjä kommentteja palestiinalaisten kulttuurista.

Lisäksi Romneyn neuvonantajien joukossa on Britannian entisen pääministerin Margaret Thatcherin neuvonantaja Nile Gardiner, joka äskettäin tiivisti näkemyksensä EU:sta kirjoittamalla, että se on ”hajoamassa, uppoamassa velkoihin ja Brysselin byrokraattien talutusnuorassa”.

Romneyn mahdollisen voiton myötä Gardiner ja joukko muita jyrkän linjan uuskonservatiiveja nousisi vaikutusvaltaisiin asemiin Valkoisessa talossa. Edellytykset hedelmälliselle vuoropuhelulle EU:n ja Yhdysvaltain välillä eivät siinä tilanteessa olisi kovin hääppöiset.

Televisioväittelyssä Obaman kanssa Romney nosti Espanjan malliesimerkiksi huonosta taloudenpidosta, mikä sai maan ulkoministerin närkästyneesti älähtämään, ettei moinen mollaus perustu tosiasioihin.

Obaman leiristä on taas hienovaraisesti painostettu EU:ta pitämään velkakriisi aisoissa, sillä paha romahdus Atlantin tällä puolella heijastuisi myös Yhdysvaltoihin juuri vaalien kynnyksellä. Totta kai sen estäminen on Euroopankin etu.

Obaman ja Romneyn keskeisen linjaeron voi tiivistää niin, että edellinen suosii suhteellisen vahvaa liittovaltion roolia, jälkimmäinen niin vähäistä kuin suinkin vain mahdollista. Se, mitä Euroopassa kutsutaan hyvinvointivaltioksi, on siis lähempänä Obaman linjaa.

Euroopassa näitä vaaleja ei tietenkään ratkaista, mutta niiden vaikutus kyllä tuntuu täällä seuraavien neljän vuoden aikana. Romneyn kampanjan piristyminen vain noin kuukautta ennen vaaleja tarkoittaa sitä, että EU:ssakin on syytä varautua hänen mahdolliseen voittoonsa, vaikka se täältä katsoen ei olisikaan paras vaihtoehto.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic