fbpx
Pääkirjoitukset

Eurooppaan luvassa hyytävä alkutalvi

Rristystoimet Euroopassa ovat sen verran kovia, että ne tulevat väistämättä vaikuttamaan talouteen.
Taistelu covidia vastaan jatkuu Euroopan sydänmaillakin. Suurkaupunkien syke laantuu, ja väki pakenee maaseudulle. Kuva Pariisista. Kuva: epa08784692
Taistelu covidia vastaan jatkuu Euroopan sydänmaillakin. Suurkaupunkien syke laantuu, ja väki pakenee maaseudulle. Kuva Pariisista. Kuva: epa08784692

Kymmeniätuhansia uusia koronatapauksia joka päivä, yritykset vaikeuksissa, öisiä ulkonaliikkumiskieltoja, ravintolat kiinni ja niin edelleen. Muun muassa Ranskassa, Espanjassa, Saksassa, Italiassa, Sveitsissä ja Belgiassa on taas tosi kyseessä.

Eri maissa on tehty paljon päätöksiä virustartuntojen ehkäisemiseksi, mutta mikään ei tunnu auttavan. Uusi aalto on ollut jo pitkään esimerkiksi Ranskassa.

Eikä tilanne välttämättä helpotu poliittisilla päätöksillä. Ranskassa otettiin esimerkiksi käyttöön tiukka neljän viikon koronasulku. Ihmiset on määrätty koteihinsa, jos he eivät tee yhteiskunnan kannalta välttämätöntä työtä.

Tästä syystä pariisilaiset lähtivät torstaina illalla kodeistaan – viettääkseen sulkuajan maaseudulla. Jonot Pariisista pois johtavilla teillä olivat pituudeltaan yhteensä 706 kilometriä, mikä tuntuu täällä käsittämättömältä.

Ranskan maaseudulla tartunnat tulevat pomminvarmasti kasvamaan.

Euroopan alkutalvesta onkin monessa mielessä tulossa hyytävä, eikä se ole hyvä asia Suomelle.

Jos Eurooppa ei selviä koronatalvesta talousmieelessä, ei Suomelle voi ennustaa kovin ruusuista tulevaisuutta.

Terveysmielessä Suomi on aivan kärkisijoilla siinä, miten koronapandemiaa on hoidettu. Normaalistikin ylimääräisiä kontakteja vieruksovat suomalaiset ovat häipyneet kuka minnekin, eikä tilanne ole ryöpsähtänyt samaan tapaan kuin muualla.

Ei ole, vaikka perjantaina Suomessa kerrottiin ennätysluvuista: 344 uutta koronatartuntaa ja neljä kuolemaa.

Työeläkeyhtiö Varman Risto Murto pohti (KL 30.10), miten länsimaissa ei ole pystytty kopioimaan kehittyneiden Aasian maiden menetelmiä, vaan olemme matkalla pahaan toiseen aaltoon.

Hänen ennusteensa mukaan neloskvartaali tulee olemaan taloudessa pettymys, sillä eristystoimet Euroopassa ovat sen verran kovia, että ne väistämättä tulevat vaikuttamaan talouteen.

Puun ja kuoren välissä siis ollaan. Suomalaiset voivat sentään iloita siitä, että täällä on tilaa hengittää, iso maa pienelle väestölle ja paljon mökkejä. Marraskuusta uhkaa silti tulla synkkä ja pimeä.

Menot