Pääkirjoitukset

Eväspapereiden kanssa matkaan

 

Vuoden viimeiset löpinät kunnallisvaltuustoissa on kuultu. On kuultu paljon asiaa, mutta myös lätinää asian vierestä.
 
Kun seuraavan kerran valtuustosaleissa tehdään ihka oikeita päätöksiä, asialla on runsaasti uusia valtuutettuja. Näin myös tämän seutukunnan kolmessa valtuustossa.
 
Tässä taannoin oli Suomenmaa-lehdessä erään kunnanjohtajan kommentti, etteivät kaikki ”valtuutetut tiedä  tuloslaskelmasta tai taseesta muuta kuin, että ne ovat tärkeitä papereita, joita ei saa polttaa tai käyttää eväspapereina”.
 
Niillä eväspapereilla kuntia taloutta pitäisi kuitenkin johtaa, ja samalla päättää, millaisia palveluja kuntalaisille jatkossa tarjotaan. Talous on joka tapauksessa se ykkösasia, ilman hyvää taloutta ei ole niitä palvelujakaan.
 
Siinä on ensimmäinen eväs tuleviin päätöksiin.
 
Jos valtuutetulla ei ole käsitystä kokonaistaloudesta, valta siirtyy virkamiehille ja harvoille johtaville luottamushenkilöille. Puhumalla on höynäytetty kautta aikain niin pienissä kuin isoissakin asioissa. Puhujia politiikassa kyllä riittää.
 
Toivottavasti virkamiehillä riittää ainakin alkuvaiheessa kärsivällisyyttä opastaa uusia kuntapäättäjiä tiedon alkulähteille. Siinä samassa opissa joutavat olla konkaripäättäjätkin.
 
Demokratiaan kuuluu säännöllinen vallanvaihto. On pelkästään eduksi, kun luottamushenkilöiksi tulee uusia kasvoja. Ummehtuneisuutta on syytä tuuletta sopivin väliajoin. 
 
Voi käydä jopa niin, että löytyy uusia ajatuksia, uusia lähestymistapoja.
 
Ainakin joskus.
 

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic