fbpx
Pääkirjoitukset

Evon kansallispuisto – nyt tai ei koskaan

Luonto ja tutkimus kiinnostavat. Valtaosa luontoon kaipaavista suomalaisista asuu Evolta lyhyen päivämatkan päässä: matkailu voisi olla sekä kestävää että vähähiilistä.
Savijärven ja Sorsajärven välissä oleva Sorsakolun laavu on yksi Evon retkeilyalueen nuotiopaikoista. Kuva: Veli-Matti Virtanen
Savijärven ja Sorsajärven välissä oleva Sorsakolun laavu on yksi Evon retkeilyalueen nuotiopaikoista. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Evolle esitetty tiedekansallispuisto sai merkittävästi uutta tuulta ympäristöministeriössä, kun se selvisi jätettyjen aloitteiden ryppäästä kahden jatkovalmisteltavan joukkoon yhdessä itäisen Lapin Sallatunturin kanssa. Ilmaistut kriteerit ovat lisäksi sellaiset, että Evolla on hyvät mahdollisuudet.

Korkealentoinen idea maailmassa ainutlaatuisesta tieteellisen toiminnan yhdistämisestä luontomatkailuun ja -harrastukseen on herättänyt ansaitsemaansa mielenkiintoa. Luonto ja tutkimus kiinnostavat, ja Evolla ne yhdistyvät – kuin luonnostaan.

Aika on Evolle otollinen. Hallitusohjelmassa on määritelty tavoitteeksi kansallispuistoverkoston laajentaminen. Luonto ja ympäristö ovat nousseet useistakin syistä suomalaisella arvoasteikolla korkealle.

Kansallispuiston ideaa ei voi tervehtiä kuin ilolla, vaikka esitetyt arviot kansallispuiston työllistävästä vaikutuksesta ja kävijämääristä ovatkin reilusti yläkanttiin. Tavoite on ainakin kunnianhimoinen!

Evon ehdottomana etuna on sijainti eli saavutettavuus.

Valtaosa luontoon kaipaavista suomalaisista asuu lyhyen päivämatkan päässä, eli matkailu voisi olla sekä kestävää että “vähähiilistä”, kuten vihreiden Krista Mikkosen johtamassa ympäristöministeriössä on linjattu.

Joukkoliikenteen järjestäminen, kuten moni muukin asia on kuitenkin oma kysymysmerkkinsä ja myös kustannuksensa.

Evon kansallispuistosuunnitelman jatko on pitkälle maakunnallisissa käsissä. Ympäristöministeriö odottaa perustettavalta “alueelliselta työryhmältä” rajausta, joka “ottaisi huomioon Evolla toimivien tahojen aluetarpeet”. Evolla on runsaasti keskenään risteäviä intressejä.

Hämeen ammattikorkeakoulun opetusmetsät ja partiolaisten leirialue on rajattu pois kansallispuistosta, mikä ei kuitenkaan ratkaise moninaiskäytön ongelmia.

Evon luonnolle ja nykyiselle retkeilyalueelle on satanut ansaitusti kiitoksia. Suurin osa metsästä on kuitenkin talousmetsää, eikä vanhojen metsien osuutta pidä liioitella. Luonto ei Evolla myöskään ole nykyisin varsinaisesti uhattuna. Silti avautunut tilaisuus kannattaa katsoa loppuun saakka.

Menot