fbpx
Pääkirjoitukset

Faktoihin pohjautuva tilannekuva tärkeä

Sen jälkeen kun luovuus ja ajattelu ovat olleet käytössä, tulee taloudellinen realismi, kuuluu Antti Rinteen (sd.) analyysi. Keskustan on nieltävä vasemmiston talousteesit.
Perjantai oli hallitusneuvottelujen toinen päivä Säätytalossa. Keskusteluihin osallistuivat muun muassa keskustan Annika Saarikko ja Antti Kaikkonen. Kuva: Joel Maisalmi
Perjantai oli hallitusneuvottelujen toinen päivä Säätytalossa. Keskusteluihin osallistuivat muun muassa keskustan Annika Saarikko ja Antti Kaikkonen. Kuva: Joel Maisalmi

Missä Suomen talous menee nyt ja muutaman vuoden päästä? Tähän, niin kuin moniin muihinkin kysymyksiin haetaan vastausta eritoten hallitusohjelmaneuvotteluissa.

Pelkkää aurinkoa ei ennusteiden mukaan ole luvassa.

Maailmantaloudessa näkyy hidastumisen merkkejä, eikä epävarmuutta ainakaan vähennä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kauppasotauho. Kiina ja Yhdysvallat määrittävät kuitenkin pitkälle sitä, miten maailmantalous kehittyy.

Suomessa hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) sanoi perjantaina, että tässä vaiheessa hallitus­ohjelmaneuvotteluja neuvottelijoille ei aseteta taloudellisia rajoitteita.

Sen jälkeen kun luovuus ja ajattelu ovat olleet käytössä, tulee taloudellinen realismi, kuuluu Rinteen analyysi.

Tällainen menettely ei välttämättä ole huono, kunhan faktoihin pohjautuva tilannekuva on hallituksella hallussa. Etenkin talouselämän vaikuttajilla on ollut pelkoja siitä, millaiseen velkakierteeseen Rinne hallituksineen valtion vie.

Ylimalkaisesti eläkeläisille lupaillut vappusataset ovat loppujen lopuksi pienehkö nyanssi, vaikka niissäkin miljardeista puhutaan – ainakin useamman vuoden periodilla. Tärkeintä olisi kuitenkin, että Suomessa olisi edelleen halukkuutta yrittää, työllistää, ottaa riskiä ja investoida.

Vain näillä eväillä valtio voisi pysyä edes jonkinlaisessa talouskasvussa kiinni. Toinen vaihtoehto on paljon tylsempi; saavutettuihin etuihin puuttuminen, leikkaukset ja hallituksen suosion romahtaminen.

Erityisen kiinnostavaa on nähdä, millainen on keskustan suhtautuminen vasemmistohallituksen linjauksiin. Juha Sipilän (kesk.) aikana puolue ajautui talousmielessä oikealle, mikä kostautui eduskuntavaaleissa.

Nyt puolueessa kärkytään vallantäyteisiä ministerinpaikkoja, ja ollaan valmiita unohtamaan keskustan lähihistoria. Isänmaan kutsu -selitykset ovat pelkkää poliittista teatteria, kun keskusta hakee elintilaa tuloillaan olevasta hallituksesta, jota on kutsuttu myös sosialistiseksi.

Menot