Pääkirjoitukset

Falunin odotetuin päivä on tänään

Falunin MM-hiihtojen odotetuin suomalaispäivä on tänään, kun ohjelmassa on naisten neljä kertaa viiden kilometrin viesti. Hiihtokansa luottaa naisiinsa ja odottaa iltapäivällä, jos ei aivan kultaa, niin ainakin kunniaa. Sotshin olympialaduilta taisteltu viestihopea on hyvässä muistissa.

Pohjoismaiset hiihtolajit ovat doping-käryisten korpivaellusten jälkeenkin edelleen lähellä suomalaisten sydäntä. Muuten ei Falun keräisi Suomesta mahdollisesti jopa miljoonaa hipovaa yleisöään keskellä tavallista arkipäivää.

Valitettavan karu totuus näyttää siltä, että jos mitali ei tule tänään, sitä ei ehkä saada Falunista ollenkaan.

MM-hiihtojen suurin uutinen on ollut se, että norjalaisetkin ovat sukset jalassa vain tavallisia kuolevaisia. Monelle hiihtomaalle MM-pronssi olisi hyvä saavutus. Norjalle se oli keskiviikkoisessa miesten 15 kilometrin hiihdossa vain äärimmäisen laiha lohtu.

Ennen Falunia Norjan hiihtäjiä pidettiin jopa niin ylivoimaisina, että muille ei odotettu jäävän kuin murusia menestyksestä. Nyt pakka on sopivasti sekaisin. Mitaleille ovat yltäneet esimerkiksi Yhdysvallat ja Ranska.

On hiihtourheilulle hyväksi, että menestys jakaantuu mahdollisimman laajalle.

Sinänsä norjalaisten pitkään jatkuneessa hiihtomenestyksessä ei ole mitään kummallista. He tekevät hiihtourheilussa monet asiat muita paremmin ja ammattimaisemmin. Kansallinen taso on huikeasti korkeampi kuin Suomessa, minkä ansiosta myös huippuja riittää jatkuvasti.

Suomalaismenestys on Falunissa ollut hiihtoladulla keskinkertaista ja mäkihypyssä sekä yhdistetyssä jopa erittäin heikkoa. Selityksiä on haettu niin kalustosta kuin kelistäkin. Myös edustushiihtäjien sairastelu ennen kisoja on saanut syitä niskoilleen.

Kaikki selitykset ovat yhtä huonoja. Muut ovat toistaiseksi menneet vain kovempaa ja hypänneet pidemmälle. Silloin ei pidä selitellä, vaan tehostaa valmennusta ja harjoittelua.

Tämäniltaisesta suurmäen kilpailusta ja yhdistetystä on syytä odottaa suomalaisilta vain häntäpään sijoituksia. Jotakin on mennyt molemmissa entisissä menestyslajeissa pahasti pieleen, kun vähäisetkin menestystoiveet kohdistuvat hienon uransa jo kertaalleen päättäneeseen Janne Ahoseen.

Ruotsi on Falunin hienolla menestyksellään osoittanut, että kotikisoissa on taikaa ja ne saavat urheilijat näyttämään parastaan. Se on toistaiseksi ainoa asia, jonka suomalaiset voivat ammentaa Falunista evääksi kohti kahden vuoden päästä järjestettäviä Lahden MM-hiihtoja. Ne ovat jo seitsemännet lajissaan Lahdessa.

Kisoja valmistellaan jo hyvää vauhtia. Edelliset, vuoden 2001 kisat, olivat doping-skandaalin värittämät. Monen urheilun ystävän painajaisesta tuli silloin totta.

Historialta ei pääse pakoon. Siksi onkin tärkeintä saada Lahteen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 sellaiset MM-hiihdot, että niitä voidaan ylpeydellä muistella vielä vuosien päästäkin.